Ruski avioni „dizali“ NATO lovce više puta u jednom danu

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaLovci F-16
Lovci F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2021
Pratite nas
Lovci zemalja NATO-a u Estoniji, Litvaniji i Poljskoj nekoliko puta su se podizali u vazduh u utorak kako bi presreli i ispratili ruske lovce, bombardere i izviđačke avione iznad Baltičkog mora, saopštila je vojno-vazduhoplovna komanda Alijanse u Nemačkoj.

„Naši radari su zabeležili neidentifikovane letelice iznad Baltičkog mora u utorak ujutru“, navedeno je u saopštenju.

Kao odgovor na to, Združeni komandni centar komande za vazduhoplovne operacije u Nemačkoj poslao je NATO lovce u region „kako bi presreli i identifikovali“ avione koji su se približavali, precizira se u saopštenju.

NATO je podigao lovce iz baza u Estoniji, Litvaniji i Poljskoj kako bi presreli i ispratili ruske lovce, bombardere i izviđačke avione iznad Baltičkog mora 20. aprila“, saopštila je komanda.

Alijansa dodaje da je neke avione bilo nemoguće identifikovati pomoću signala transpondera, kao i da nije dostavljen ni plan leta što je „moglo da predstavlja pretnju za bezbednost leta“, uključujući za civilnu avijaciju.

Podsetimo, televizija „Zvezda“ je u utorak prenela da su dva strateška nosača raketa Tu-160 avijacije velikog dometa izvela planirani let u vazdušnom prostoru iznad neutralnih voda Baltičkog mora. Let je izveden u pratnji posada aviona Su-35s Vazdušno-kosmičkih snaga i Su-27 mornaričke avijacije u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala