Rusija upozorava na eskalaciju u Donbasu: Kijev i NATO ne prestaju sa vojnim pripremama

© AFP 2023 / ALEKSEY CHERNYSHEVUkrajinska vojska ispaljuje protivtenkovske granate u borbi protiv ustanika u Donbasu
Ukrajinska vojska ispaljuje protivtenkovske granate u borbi protiv ustanika u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2021
Pratite nas
Moskva poziva Kijev i NATO, koji ne prestaju sa vojnim pripremama, da se suzdrže od akcija koje vode ka eskalaciji u Donbasu, rekao je direktor Odeljenja za međunarodne organizacije Ministarstva spoljnih poslova Rusije Petar Iljičev.

 

Kako kaže, Kijev i zemlje NATO-a „ne prestaju sa rusofobičnom propagandnom kampanjom i ne obustavljaju vojne pripreme“.

„To na kraju vodi samo eskalaciji napetosti u Donbasu. U tom svetlu pozivamo ih da se suzdrže od akcija koje bi mogle dovesti do dalje destabilizacije situacije na istoku Ukrajine“, rekao je Iljičev.

On je istakao da se ruska strana zalaže za rešavanje ovog sukoba „isključivo mirnim političko-diplomatskim putem na osnovi Minskog paketa mera koji nema alternativu“.

Iljičev je dodao da na dnevnom redu rešavanja sukoba u Ukrajini nije pitanje uvođenja u Donbas mirovne misije UN.

„Sada je najvažnije postići da Kijev u potpunosti i dosledno ispunjava Minske sporazume kao jedini put za postizanje mira na istoku Ukrajine“, precizirao je Iljičev.

On je podsetio da se u Minskom paketu mera, koji je odobrila rezolucija 2202 Saveta bezbednosti UN, govori o ulozi OEBS-a u procesu rešavanja problema.

„Specijalna posmatračka misija OEBS-a bi trebalo da nadgleda poštovanje primirja, da proverava povlačenje snaga i oružja sa kontakt-linije. Drugo je pitanje koliko je taj posao efikasan“, podvukao je diplomata.

Iljičev je podsetio da misija u Ukrajini, čiji je mandat utvrđen odlukom Stalnog saveza OEBS-a № 1117 od 21. marta 2014. godine, ima široka ovlašćenja „u pogledu praćenja bezbednosne situacije u Donbasu, kao i poštovanja ljudskih prava i prava nacionalnih manjina u ostatku Ukrajine“.

„Problem je u tome što misija, očigledno, pod uticajem Kijeva i njegovih pristalica u svojim izveštajima ne odražava uvek u potpunosti i pouzdano kršenja ukrajinske strane. Ipak, sada nemamo bolji mehanizam za kontrolu situacije u zoni sukoba. I teško da je moguće da se formira uzimajući u obzir destruktivnu liniju Kijeva i njegovih zapadnih partnera“, istakao je Iljičev.

Kako ističe, danas je važno da se u potpunosti iskoriste sredstva Specijalne posmatračke misije za rano upozoravanje na moguću eskalaciju na kontakt-liniji.

„Polazimo od toga da bi misija trebalo da pojača nadzor u pozadini Oružanih snaga Ukrajine, uključujući skladišta tehnike i municije, kao i železničke stanice, preko kojih se prevozi naoružanje“, ističe diplomata.

Osim toga, kako dodaje, Specijalna posmatračka misija bi trebalo da tačnije evidentira i analizira kršenja primirja „posebno u pogledu operativnog beleženja smrti civila i uništavanja objekata civilne infrastrukture usled ciljanih akcija Oružanih snaga Ukrajine“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala