Otkriveno šta je bivši policajac zapisao na svom dlanu pre nego što je osuđen za ubistvo

Pratite nas
Bivši policajac iz Mineapolisa Derek Šovin proglašen je krivim za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda u maju prošle godine, a javnost je bila zaintrigirana snimkom iz sudnica na kojem se videlo da na dlanu ima nešto zapisano.

Šovinov advokat, Erik Nelson rekao je medijima da je bivši policajac na ruci napisao njegovog broj telefona jer je znao da ukoliko ga porota proglasi krivim, kaucija mu ne bi bila dozvoljena i bio bi mu sigurno bio određen pritvor.

Na video snimku iz sudnice, vidi se da je nešto napisano tamnim mastilom na levom dlanu Šovina, koji je vezan lisicama, dok ga policajac odvodi u zatvor.

Pretpostavljamo da je bivši policajac napisao telefonski broj na svojoj ruci, jer ga je brinulo da bi mu, ukoliko broj napiše na papiru, isti mogao da bude oduzet, navodi TMZ.

Porota od 12 članova donela je odluku da je Šovin (45) kriv po sve tri tačke optužnice za ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena, nakon što je tri nedelje razmatrala svedočenja 45 svedoka.

Šovinu, koji se branio sa slobode, posle izricanja presude ukinuta je kaucija i odveden je u zatvor.

Derek Šovin je snimljen kako kleči na vratu Džordža Flojda više od devet minuta tokom hapšenja u maju prošle godine, a taj snimak izazvao je proteste širom sveta protiv rasizma i prekomerne upotrebe policijske sile.

Tužilaštvo je, tokom dve nedelje iznošenja svojih argumenata, tvrdilo da je Šovin upotrebio prekomernu, i samim tim nelegalnu silu, time što je tokom privođenja klečao na Flojdovom vratu više od devet minuta i na taj način mu uskratio dotok kiseonika.

Šovinovi advokati su, tokom nedelju dana iznošenja svojih argumenata, rekli da je on radio ono za šta je obučavan tokom 19 godina rada u policiji Mineapolisa. Šovin je dan posle Flojdove smrti otpušten. 

Amerika, protest - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2020
Haos u Americi — zapaljiva smesa koja može da zapali svet

Advokat porodice Flojda Ben Kramp ocenio je da presuda predstavlja „prekretnicu u istoriji“ SAD.

​Više stotina ljudi, koji su se okupili ispred suda, slavili su kada je objavljena presuda. Okupljanja je bilo i na mestu gde je Flojd izgubio život, ali i u Njujorku i Vašingtonu.

Flojd je priveden jer je pokušao da kupi cigarete falsifikovanom novčanicom od 20 dolara.

Jedna od prolaznica je snimila Flojda kako leži na zemlji i policajce moli za milost, pre nego što je preminuo, a taj video je izazvao osude širom Amerike i sveta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala