Održani neodobreni protesti pristalica Navaljnog u više gradova Rusije

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaDemonstranti na protestu podrške ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom u Moskvi
Demonstranti na protestu podrške ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2021
Pratite nas
U više ruskih gradova održani su neodobreni protesti u znak podrške opozicionaru Alekseju Navaljnom, uključujući Moskvu i Sankt Peterburg. Bilo je privedenih.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije saopštilo je da je u neodobrenim akcijama u 29 ruskih gradova učestvovalo 14.400 ljudi.
Prema podacima za Moskvu, u protestu u centru prestonice učestvovalo je oko šest hiljada ljudi. Istovremeno, pres-služba glavne uprave peterburške policije je saopštila da je u neodobrenoj akciji u Peterburgu učestvovalo oko 4.500 hiljada ljudi.

Kako je izvestio naš izveštač, među učesnicima nedozvoljene akcije bilo je maloletnih osoba.

MUP je saopštio da je prva osoba koja je privedena tokom protesta u Moskvi bila maloletna. 

Prema navodima Javne nadzorne komisije, tokom protesta u Moskvi privedeno je 20 lica.

U glavnom gradu Rusije je bilo pojačano prisustvo policije kod metro stanice „Arbatska“ i Puškinovog trga gde su organizatori nedozvoljene akcije premestili mesto okupljanja u znak podrške Navaljnom. Policija je dežurala i kod metro stanice „Majakovska“ i kod Lubjanskog trga.

U Sankt Peterburgu su zbog protesta bili blokirani prilazi Dvorskom trgu u samom centru grada. Ograde su postavljene i duž trotoara glavne ulice u Peterbugu, ali se saobraćaj na Nevskom prospektu odvijao bez ograničenja.

Policija apelovala na demonstrante da se raziđu

Manježni i Puškinov trg su tokom protesta bili zatvoreni. Neodobrenom protestu u Moskvi prisustovala je i supruga Navaljnog, Julija.

Policija je pozivala demonstrante da poštuju javni red i da se raziđu.

I više izlaza iz metroa bilo je povremeno blokirano. 

Kako javaljju reporteri, demonstranti su se razišli.

U Murmansku zadržana koordinatorka štaba Navaljnog Violeta Grudina i još dvoje učesnika neodobrene akcije, policija je izvršila pojedinačna hapšenja u Rostovu na Donu i Volgogradu, javljaju naši reporteri.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije i Generalno tužilaštvo prethodno su upozorili na odgovornost za učešće u neodobrenim akcijama i rizik od zaražavanja kovidom 19 u svetlu poziva pristalica Navaljnog da 21. aprila izađu na neodobrene mitinge.

Policija je upozorila da će onemogućiti bile kakve provokacije ili agresivno ponašanje.

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da će pripadnici policije preduzimati mere u slučaju nezakonitih radnji i da svi treba da imaju na umu da pozivi na provokacije dolaze iz inostranstva. Ombudsman za ljudska prava u Rusiji Tatjana Moskaljkova je, govoreći o akcijama, izrazila nadu da građani shvataju osnovanost mera za borbu protiv pandemije i da neće kršiti zakon.

Ranije je Navaljni, koji služi kaznu u zatvoru u Vladimirskoj oblasti, objavio štrajk glađu sa zahtevom „da se ispoštuje zakon i da se omogući poseta izabranog lekara“. Kako je naveo, njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo. 

Komisija lekara zatvora №33 u kojoj služi kaznu odlučila je pre dva dana da ga prebaci u oblasnu zatvorsku bolnicu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala