Mali: Za ulaganja u infrastrukturu 430 milijardi dinara

© Tanjug / ZORAN ZESTICSiniša Mali
Siniša Mali - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2021
Pratite nas
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da država nikada više novca nije izdvojila za kapitalne investicije nego rebalansom budžeta za 2021. godinu, o kojem je danas počela rasprava u Narodnoj skupštini.

Mali je naveo da je vrednost kapitalnih investicija na nivou opšte države 7,2 odsto BDP-a, odnosno 430 milijardi dinara.

„Poređenja radi, udeo kapitalnih investicija u BDP 2010. godine bio je 3,2 odsto, 2011. godine 3,1 odsto, 2013. godine samo dva odsto“, rekao je Mali u Narodnoj skupštini.

Posle fiskalne konsolidacije, kaže ministar, država je taj procenat ulaganja u kapitalne investicije povećavala, prenosi Tanjug.

Objasnio je da država izdvaja toliko novca za infrastrukturu jer je ona, kako kaže, najveći pokretač rasta jedne ekonomije.

Ističe da je izgradnja infrastrukture preduslov za dolazak investitora i podseća da je Srbija prošle godine privukla strane direktne investicije u bruto iznosu od tri milijarde evra.

Mali navodi da je izdvojen novac za nastavak izgradnje četiri autoputa – Preljina–Požega, Moravski koridor, Ruma-Šabac-Loznica, Sremska Rača–Kuzmin, ali i za početak izgradnje novih kao što su Dunavska magistrala, Fruškogorski koridor, Niš–Pločnik–Merdare.

„Samo do kraja godine gradićemo osam auto-puteva u Srbiji, uprkos pandemiji i ekonomskoj krizi“, rekao je Mali.

Pored toga, naglašava da je izdvojen novac za izgradnju obilaznice oko Novog Sada, Gornjeg Milanovca i Loznice, kao i za početak izgradnje metroa u Beogradu.

Rebalansom budžeta je, kaže, dupliran novac za Ministarstvo zaštite životne sredine, a izdvojen je i novac za početak izgradnje kanalizacionih mreža i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda od 3,4 milijarde evra.

Mali je naglasio da rebalans predviđa nastavak velikih ulaganja u zdravstvo, odnosno za izgradnju nove kovid bolnice u Novom Sadu, za nastavak radova na KCS u Beogradu, za početak rekonstrukcije KC Vojvodina, za opremanje Doma zdravlja u Borči, rekonstrukciju velikog broja opštih bolnica i domova zdravlja širom Srbije, ali i za izgradnju fabrike za proizvodnju vakcina.

Pored toga, naglašava, izdvojen je dodatni budžet za RFZO kako bi država nabavila dovoljan broj vakcina i lekova u borbi protiv korone.

Rebalansom budžeta za zdravstvo je izdvojeno oko 417,7 milijardi dinara.

Takođe, izdvojeno je dodatnih 5,5 milijardi dinara za poljoprivredu, 100 miliona dinara za vaučere, 300 miliona dinara za razvoj filmske industrije, nagradni fond od 350 miliona dinara za nagradnu igru „Uzmi račun i pobedi“, a velika sredstava su, kaže Mali, izdvojena za sport i omladinu.

Uprkos rebalansu i trećem paketu mera pomoći, Mali naglašava da to neće ugroziti makroekonomsku stabilnost i da javni dug neće u odnosu na BDP biti veći od 60 odsto.

„Držimo nivo Mastrihta, ne želimo da taj nivo pređe 60 odsto“, zaključio je Mali.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala