Direktor SZO pohvalio doprinos Rusije: Organizacija podržava široku primenu „Sputnjika Ve“

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja vakcine "Sputnjik Ve"
Proizvodnja vakcine Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2021
Pratite nas
Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus je na sastanku u Ženevi sa zamenikom ruskog ministra inostranih poslova Sergejem Veršinjinom potvrdio zainteresovanost organizacije za široku primenu ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).
„Tedros Adanom je visoko ocenio značajan doprinos Rusije multiteralnoj saradnji pod pokroviteljstvom SZO, kao i globalne napore za borbu protiv pandemije kovida 19. Organizacija je zainteresovana za široku primenu ruske vakcine 'Sputnjik Ve' i drugih odgovornih preparata za prevenciju zaraze koronom u cilju pomoći zemljama kojima je to potrebno, uključujući i putem kanala međunarodnih mehanizama“, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Prema navodima ruskog spoljnopolitičkog resora, strane su tokom sastanka detaljno razmotrile zadatke za jačanje potencijala SZO na polju spremnosti i reagovanja na izbijanje opasnih infektivnih bolesti, kao i drugih vanrednih situacija u oblasti zdravstva.

„Potvrđena je posvećenost naše zemlje povećanju konstruktivne saradnje sa SZO kao ključnom organizacijom sistema UN koji obezbeđuje koordinaciju međunarodnog rada u zdravstvenom sektoru“, dodaje MIP Rusije.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Evropska agencija za lekove (EMA) započela je proveru ruske vakcine 4. marta. Izvor upoznat sa procesom saopštio je da bi odluka o konačnom odobrenju mogla biti doneta u maju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala