Češka predložila NATO-u da objavi zajedničku izjavu o Rusiji

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaNATO
NATO - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2021
Pratite nas
Nakon proterivanja ruskih diplomata i odgovora Rusije, Češka je predložila NATO-u da objavi zajedničku izjavu o toj situaciji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Češke.
„Na sastanku Severnoatlantskog saveta u utorak, 20. aprila, Češka je obavestila svoje saveznike u NATO-u o razlozima proterivanja 18 zaposlenih u ruskoj ambasadi i o kontramerama Rusije koje su usledile. Češka je zahvalila svojim saveznicima na solidarnosti koju su pokazali i zatražila je zajedničku izjavu na nivou NATO-a. Nakon toga je Češka zamolila svoje saveznike da održe još jedan sastanak NATO-a krajem ove sedmice kako bi razgovarali o drugim mogući koordiniranim koracima“, navodi se na Tviteru MIP Češke.

Premijer Češke Andrej Babiš je 17. aprila saopštio da je Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata

Sledećeg dana objavljene su recipročne mere Rusije. Ambasador Češke u Moskvi Viteslav Pivonka pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde je obavešten da je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglašeno za persone non grata i da oni moraju da napuste Rusiju u roku od 24 sata. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti ruskih obaveštajnih službi u eksploziju u Vrbjetici apsurdne, neosnovane i izmišljene.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala