Bregzit – „pogrešili smo, izvinjavamo se“

© AP Photo / Matt DunhamProtest engleskih navijača zbog osnivanja Superlige
Protest engleskih navijača zbog osnivanja Superlige - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2021
Pratite nas
Engleski klubovi istupanjem iz Superlige pokrenuli su lavinu koja je, barem na kratko, zaustavljena saopštenjem novog evropskog projekta u kom se navodi da se liga suspendije kako bi se doneli odgovarajući koraci.

Klubovi iz Engleske, šest najvećih – M. Junajted, M. Siti, Arsenal, Čelsi, Liverpul i Totenhem, bili su neophodni kako bi se Superliga realizovala i njihovim pristankom usledio je zemljotres kakav fudbal nije doživeo.

Protest u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2021
Debakl Superlige!

Međutim, za samo dva dana, usled velikih protesta navijača koji su učinili engleski fudbal onim što je danas, velikani sa Ostrva odlučili su da jedan po jedan izlaze iz Superlige.

„Kao rezultat slušanja vas i šire fudbalske zajednice u prethodnim danima, povlačimo se iz predložene Superlige. Pogrešili smo i izvinjavamo se zbog toga“, objavili su iz Arsenala.

Reči izvinjenja nisu izostale ni ko drugih, te se prvi čovek Totenhema Danijel Levi u svom izlaganju pokajao.

„Žalimo za nemirom koji smo izazvali Superligom. Osećali smo da moramo da budemo deo novog projekta koji bi obezbedio bolje finansijske uslove. Sport treba stalno da preispituje takmičenja kako bi bio siguran da igra koju svi volimo i dalje napreduje i na sve to da i dalje unosi radost u dom navijača. Želeli bismo da sa zahvalimo svim navijačima koji su izneli svoja mišljenja“, rekao je Levi.

Veliku ulogu u izlasku engleskih klubova iz Superlige imao je i premijer Velike Britanije Boris Džonson koji je direktno bio u kontaktu sa vlasnicima klubova.

Kako su Čelsi i Mančester siti prvi objavili da napuštaju ligu bogatih, Džonson je na Tviteru napisao:

„Odluka Čelsija i Sitija je potvrđena i jedina prava. Nadam se da će ih i ostali klubovi slediti“.

​Veoma brzo oglasili su se i fudbaleri koji su uglavnom ćutali dok klubovi nisu zauzeli konkretne stavove. Džordan Henderson, kapiten Liverpul, napisao je: „Ne sviđa nam se i ne želimo da se desi. To je stav svih fudbalera Liverpula. Naš privrženost ovom klubu i navijačima je apsolutna i bezuslovna“.

​Engleska je kolevka fudbala i svi se nadali da će se na kraju ovakav scenario desiti, odnosno da će razum pobediti i da će se stati na put Superligi koja je vodila ka uništenju onakvog fudbala kakav je danas.

Veliku ulogu, naravno, ponovo je igrao i novac, te su mnogi, pre svega španski mediji, preneli kako je UEFA ponudila veliku svotu da engleski klubovi napuste Superlige, a sa druge strane isto to nisu uradili sa španskim klubovima.

Navodno, UEFA vidi Špance kao glavne zagovornike Superlige, što je i istina jer je Florentino Peres sve inicirao, te nam tek predstoje uzbudljivi dani u evropskom fudbalu.

Debakl Superlige!

Piksi za Sputnjik: Bogati hoće hleba preko pogače

„Gde ste bili kada su dominirale Zvezda i Steaua?“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala