Bivši policajac proglašen krivim za ubistvo Džordža Flojda

CC0 / Unsplash/munshots / Grafit u Mineapolisu posvećen Džordžu Flojdu, koji je ubijen tokom hapšenja
Grafit u Mineapolisu posvećen Džordžu Flojdu, koji je ubijen tokom hapšenja - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2021
Pratite nas
Bivši policajac iz Mineapolisa Derek Šovin proglašen je krivim za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda u maju prošle godine.

Porota od 12 članova donela je odluku da je Šovin (45) kriv po sve tri tačke optužnice za ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena, nakon što je tri nedelje razmatrala svedočenja 45 svedoka.

Snimak sa kamere koji prikazuje policajca Dereka Šovina kako pritiska kolenom vrat Džordža Flojda - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2021
Prikazani novi snimci na kojima Džordž Flojd moli policiju da ga pusti

Šovinu, koji se branio sa slobode, posle izricanja presude ukinuta je kaucija i odveden je u zatvor.

Poroti je bilo potrebno manje od jednog dana da donese presudu, nakon suđenja koje je trajalo tri nedelje, prenosi Tanjug.

Odluka je morala da bude doneta jednoglasno, a članovima porote je rečeno da ne mogu da idu kući dok ne donesu odluku.

Derek Šovin je snimljen kako kleči na vratu Džordža Flojda više od devet minuta tokom hapšenja u maju prošle godine, a taj snimak izazvao je proteste širom sveta protiv rasizma i prekomerne upotrebe policijske sile.

Tužilaštvo je, tokom dve nedelje iznošenja svojih argumenata, tvrdilo da je Šovin upotrebio prekomernu, i samim tim nelegalnu silu, time što je tokom privođenja klečao na Flojdovom vratu više od devet minuta i na taj način mu uskratio dotok kiseonika.

Šovinovi advokati su, tokom nedelju dana iznošenja svojih argumenata, rekli da je on radio ono za šta je obučavan tokom 19 godina rada u policiji Mineapolisa. Šovin je dan posle Flojdove smrti otpušten.

Advokat porodice Flojda Ben Kramp ocenio je da presuda predstavlja „prekretnicu u istoriji“ SAD.

​Više stotina ljudi, koji su se okupili ispred suda, slavili su kada je objavljena presuda. Okupljanja je bilo i na mestu gde je Flojd izgubio život, ali i u Njujorku i Vašingtonu.

Flojd je priveden jer je pokušao da kupi cigarete falsifikovanom novčanicom od 20 dolara.

Jedna od prolaznica je snimila Flojda kako leži na zemlji i policajce moli za milost, pre nego što je preminuo, a taj video je izazvao osude širom Amerike i sveta.

Bajden: Presuda za ubistvo Džordža Flojda ogroman korak za pravdu u SAD

Američki predsednik Džo Bajden nazvao je presudu kojom je policajac Derek Šovin proglašen krivim po svim tačkama optužnice za ubistvo afroamerikanca Džordža Flojda „ogromnim korakom za pravdu u SAD“.

Rojters prenosi da je Bajden povodom presude Šovinu dao izjavu nacionalnoj televiziji u kojoj je poručio da je to bilo ubistvo usred dana koje je mogao da vidi ceo svet i da je sistemski rasizam nešto što opterećuje američku naciju.

„Ništa više ne može vratiti porodici Flojd njihovog brata i oca, ali ovo može biti ogroman korak napred ka dostizanju pravde u Americi“, poručio je predsednik SAD.

On je pohvalio i ženu koja je snimila policajca Šovina kako kleči na Flojdovom vratu i pomenuo policajce koji su svedočili protiv kolege na poziv tužilaštva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala