„Biće gadno“: Dva razloga za propast bitkoina

CC0 / pixabay / Bitkoin
Bitkoin - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2021
Pratite nas
Pokrenut početkom 2009. godine, bitkoin je sada najveća kriptovaluta na svetu po tržišnoj kapitalizaciji i količini podataka uskladištenih na njegovom blokčejnu. Ipak, kako tvrdi savetnik za investicije Stiven Ajzaks, kraj bitkoina je neizbežan.

On je za Si-En-Bi-Si  naveo dva razloga za buduću propast najpopularnije kriptovalute.

Državna regulativa i rizici po životnu sredinu su dva ključna faktora koji predstavljaju rizik za kriptovalute, rekao je predsednik investicionog odbora savetodavne kompanije „Alvin Kapital“ sa sedištem u Londonu.

„Ne znam gde će se završiti, niti kako će se završiti, ali će se završiti. A kad se završi, biće gadno, jer više neće biti ničega tamo“, rekao je Ajzaks.

Cena bitkoina je tokom vikenda pala za 17 odsto, nakon eksplozivnog rasta koji je kulminirao rekordnom vrednosti od 64.000 dolara, usred nepotvrđenog izveštaja da bi američko Ministarstvo finansija uskoro moglo da pokrene akcije na institucije koje koriste digitalnu valutu za pranje novca.

Ajzaks je rekao da je ono što se dogodilo tokom vikenda samo nagoveštaj onoga što bi se moglo dogoditi ako stignu propisi.

Bitkoin je maltene žrtva sopstvenog uspeha, ako se ovim produktom omogućuje prenos ogromne količine novca između potpuno anonimnih pojedinaca, to se protivi čitavoj generaciji propisa“, dodao je., prenosi Sputnjik internešenal 

Bitkoin - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2021
Bitkoin potonuo

Bitkoin se zasniva na blokčejn tehnologiji koja obezbeđuje sigurnost njegovih transakcija. Kriptovaluta se, međutim, ne može nazvati potpuno anonimnom, jer blokčejn tehnologija takođe znači da će svaka transakcija zauvek biti zabeležena, što bi moglo da predstavlja rizik za privatnost.

Komponente bitkoina, kao što su adrese i transakcije, vide se u tekstualnim nizovima koji se ne mogu direktno povezati sa bilo čijim ličnim identitetom, čineći kriptovalutu anonimnom za korisnike u određenoj meri.

Ajzaks je takođe rekao da je bitkoin veoma prljav proizvod i iz minute u minut postaje sve prljaviji, jer količina energije koja je potrebna za „rudarenje“ raste, a to je još jedan faktor koji ubija kriptovalute ako se ozbiljno pozabavimo klimatskim promenama.

Proces rudarenja bitkoina oslanja se na računare koji se utrkuju da reše matematički problem za svaku transakciju, a koji je prvi reši i verifikuje transakciju – „zaradi“ novčić. Rešavanje ovih jednačina postaje sve konkurentnije i teže jer se širom sveta uključuje sve veći broj ljudi, a tehnologija napreduje.

Ponuda „novčića“ za rudarenje, međutim, ograničena je na 21 milion, a do februara je „iskopano“ 18 miliona bitkoina. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala