Bela kuća: SAD nisu umešane u pokušaj prevrata u Belorusiji

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaBela kuća
Bela kuća - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države poriču bilo kakvu umešanost u pokušaj državnog udara u Belorusiji i pripremi za pokušaj atentata na predsednika zemlje Aleksandra Lukašenka, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Na zahtev novinara da komentariše izjave o umešanosti SAD u pokušaj državnog udara u Belorusiji i pokušaj atentata na Lukašenka, Psaki je odgovorila: „Mogu da potvrdim da za to nema nikakvih osnova“.

Lukašenko je 17. aprila saopštio da su opozicionar Grigorij Kostusev, politikolog Aleksandar Feduta i advokat Jurij Zenkovič planirali atentat na njega i njegove sinove. Za organizaciju pokušaja atentata optužio je američke obaveštajne službe i američko rukovodstvo. Prema rečima direktora KGB Belorusije Ivana Tertela, prevrat je bio planiran za jun ili jul ove godine.  

Kasnije je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) izvestila da su u Rusiji, u zajedničkoj specijalnoj operaciji FSB-a i KGB Belorusije, presečene ilegalne aktivnosti Jurija Zenkoviča, koji ima dvojno američko i belorusko državljanstvo, i državljanina Belorusije Aleksandra Fedute. Prema navodima FSB-a, oni su planirali vojni prevrat u Belorusiji prema razrađenom scenariju obojenih revolucija uz učešće lokalnih i ukrajinskih nacionalista, kao i fizičku eliminaciju beloruskog predsednika.

Ranije je i predstavnik Stejt departmenta izjavio da Sjedinjene Američke Države negiraju umešanost u zaveru čiji je cilj bio atentat na beloruskog predsednika.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala