SPC u Crnoj Gori nije strani element, ratifikacija Temeljnog ugovora u Parlamentu - štetna

© Sputnik / Nikola BižićSrpski pravoslavni Saborni hram Hristovog Vaskrsenja
Srpski pravoslavni Saborni hram Hristovog Vaskrsenja - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2021
Pratite nas
Temeljni ugovor između crnogorske vlade i Srpske pravoslavne crkve nije međunarodni ugovor, jer SPC nije subjekt međunarodnog prava, već je jedan njen deo u okviru pravnog sistema Crne Gore, dok bi njegova ratifikacija u parlamentu bila štetna.

Ovako o temeljnom ugovoru razmišlja advokat i nekadašnji ministar pravde Crne Gore Dragan Šoć.

„Za razliku od ugovora sa Vatikanom, koji ima jasan status subjekta međunarodnog prava, SPC to nema“, obrazlaže on.

Ratifikacija u Skupštini bi bila štetna

Naš sagovornik dodaje da u tom smislu ne vidi nijedan razlog da crnogorski parlament potvrđuje ugovor sa SPC, kakva je, prema nepotvrđenim informacijama, namera premijera Krivokapića.

„Ako on (premijer) želi da ga predstavi parlamentu, da se o njemu možda debatuje kao političkom činu kako bi se otklonile razne optužbe, po meni potpuno neosnovane, onda je to neko drugo pitanje. Ali da skupština potvrđuje ugovor, kao pravnik ne vidim nikakav razlog za to“, ističe Šoć.

Ugovor (konkordat) sa Vatikanom je ratifikovan u skupštini, jer, ponavlja Šoć, Vatikan, između ostalog, ima i status države.

Štaviše, ratifikacija ugovora sa SPC u skupštini bila bi štetna, dodaje on, jer bi se time stavilo do znanja da je SPC u Crnoj Gori strani element.

„Naprotiv, ja mislim da je ona duboko utemeljena, ne samo u istoriji i tradiciji Crne Gore, nego i kao značajan faktor formiranja Crne Gore kao države. Šta bi to značilo? Potpisujete ugovor sa stranim elementom koji se tek sad pojavljuje toj formi“, smatra Šoć.

Glasine nisu bitne

Prema Šoćovom mišljenju, glasine i pitanja o ugovoru koje su izbile u prvi plan – ima li on međunarodni karakter, gde i kada će biti potpisan, manje su važne od suštine. A suština je, kaže on, da su se u Crnoj Gori konačno stvorili politički uslovi, da, posle dugogodišnjeg upornog zalaganja visokodostojnika SPC, posebno pokojnog mitropolita Amfilohija, ugovor bude potpisan.

„Mislim da stvari ko će ugovor da potpiše, kao i gde će biti potpisan nisu od velikog značaja. Takođe verujem da ugovor neće biti spektakularno različit od onoga kako su uređeni odnosi sa drugim verskim zajednicama u Crnoj Gori. Znam da je u svim pokušajima da se do ugovora dođe stalno insistirano da se ne traži ništa što već nije zajamčeno Katoličkoj crkvi i Islamskoj verskoj zajednici“, naglašava Šoć.

O ugovoru je štošta do sada rečeno, tako da bih prethodno proverio ono što se o njemu govori, dodaje naš sagovornik, koji kaže da ne vidi problem da ugovor bude potpisan ako su se strane o njemu saglasile.

Podsećamo, premijer Zdravko Krivokapić putem Tvitera objavio je da je njegova vlada spremna za potpisivanje ugovora sa SPC, da je razgovarao sa patrijarhom srpskim g. Porfirijem, kao i da će termin potpisivanja biti uskoro usaglašen.

Ono što podstiče glasine, jeste da, prema navodima crnogorskih medija, nacrt ugovora, osim premijera Krivokapića i ministra pravde Vladimira Leposavića, koji je izradio nacrt, niko nije video, pa ni potpredsednik vlade Dritan Abazović koji je predsednik vladine Komisije za politički sistem, unutrašnju i spoljnu politiku.

Temeljni ugovor između crnogorske države i SPC bio je i povod za izbijanje građanskih protesta u Crnoj Gori, kada je crnogorski parlament na Božić prošle godine usvojio diskriminatorski Zakon o slobodi veroispovesti, kao i jedan od povoda za izborni poraz Mila Đukanovića i njegovog DPS-a na parlamentarnim izborima.

Kao povod za izbijanje građanskih protesta, temeljni ugovor sa SPC postao je i par ekselans političko pitanje, te ni ne čudi halabuka oko njegovog potpisivanja, kao ni oko njegove sadržine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala