Sedite ili napustite salu: Ukrajinski poslanik izazvao skandal u PSSE /video/

© Sputnik / Dominik Buten / Uđi u bazu fotografijaUkrajinski poslanik Aleksej Gončarenko
Ukrajinski poslanik Aleksej Gončarenko - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2021
Pratite nas
Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) Hendrik Dams prekinuo je govor ukrajinskog poslanika Alekseja Gončarenka, koji je izvadio ukrajinsku zastavu tokom izlaganja, oštro kritikujući njegovo ponašanje.

Tokom debate o rezoluciji o strateškim prioritetima Saveta Evrope, Gončarenko je izrazio žaljenje zbog toga što se u rezoluciji „previše pažnje“ posvećuje pitanjima veštačke inteligencije.

„U izveštaju nema nijedne reči o teritorijalnom integritetu država-članica, o suverenitetu država-članica. O mirnom rešavanju sukoba u Evropi. A u Evropi se vode ratovi, želim da vas podsetim na to. Mnogi od vas zaboravljaju na to, rekao je Gončarenko.

Nakon toga je izvadio ukrajinsku zastavu, zahtevajući od učesnika sednice da je pogledaju.

Međutim, odmah je reagovao predsednik PSSE.

„Gospodine Gončarenko, to nije dozvoljeno u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope“, upozorio ga je Dams.

U čemu je problem sa našom nacionalnom zastavom?“, pitao je ukrajinski poslanik, nastavivši svoje izlaganje.

Predsednik PSSE više puta je pozivao ukrajinskog poslanika da poštuje red, a zatim je zahtevao da mu isključe mikrofon.

„Ovo je prosto neverovatno! Isključite mu mikrofon. Ovo nije prvi put da Vi, gospodine Gončarenko, grubo zloupotrebljavate svoje pravo na govor. Molim Vas, sedite ili napustite salu“, rekao je Dams i zatražio da se pripremi izveštaj o tom incidentu.

Dams je obećao da će ovaj incident prijaviti Regulatornom komitetu PSSE kako bi doneli odluku o mogućem kažnjavanju političara.

„Ovo je poslednji put da se događa ovakav incident sa vašim učešćem dok ja predsedavam. Veoma ću oštro reagovati na ovakve situacije, jer ovo nije prvi put da ovo radite na krajnje neprihvatljiv način“, istakao je predsedavajući PSSE.

„Ovo je kuća demokratije i ovde se odnosimo jedni prema drugima sa poštovanjem. Pokušavamo da rešimo probleme, a ne da ih stvaramo“, zaključio je Dams.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala