Digitalni juan može pomoći Rusiji da zaobiđe zapadne sankcije

© AFP 2023 / STRKineski juan i američki dolar
Kineski juan i američki dolar  - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2021
Pratite nas
Ruski milijarder Oleg Deripaska pronašao je rešenje kako da pomogne Rusiji da se izvuče iz sankcionog pritiska. Prema njegovom mišljenju, rešenje je upotreba digitalnog kineskog juana.
„Generalno, digitalni kineski juan, po svemu sudeći, ozbiljno će potisnuti dolar u svetskoj trgovini, što će pomoći Rusiji da se izvuče iz sankcionog pritiska. Sjedinjene Američke Države imaju ozbiljnih problema sa finansijama. Rupa u budžetu za prvi kvartal iznosi 1,7 biliona dolara. Poigravši se sankcijama, naterali su ceo svet na razmišljanje o ulozi dolara u međunarodnim transakcijama“, napisao je milijarder na svom Telegram kanalu.

Predsednik Kine Si Đinping, govoreći na otvaranju ekonomskog foruma u kineskom gradu Boao, izjavio je da Kina nastavlja da gradi mir u celom svetu i da doprinosi globalnom razvoju i zaštiti međunarodnog poretka. Naglasio je da međunarodne poslove treba rešavati konsultacijama, a drugima ne bi trebalo nametati pravila koja uspostavlja jedna ili više zemalja.

„On ima pravo. Kina je druga najveća ekonomija na svetu, koja je pokazala veliku stopu rasta u prvom kvartalu od 17 procenata. Očigledno je da će do 2026. godine biti na prvom mestu“, prokomentarisao je Deripaska.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala