Nadal i doping – zašto je stric Toni bio ljut?

© AFP 2023 / KENZO TRIBOUILLARD Rafael Nadal
Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2021
Pratite nas
Žan Pjer Vardi, nekadašnji direktor francuske antidoping agencije prisetio se događaja sa Rolan Garosa 2009. godine kada je Rafael Nadal podvrgnut uzorkovanju krvi za doping test u svojoj hotelskoj sobi, karakterišući taj događaj „nezakonitim delom protiv kraljevskog visočanstva“.
Vakcinacija u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2021
Tačka bez povratka – šta će Novak odlučiti?

Aktuelni treći teniser sveta i ikona tenisa na šljaci, nesumnjivo je jedan od najskromnijih sportista na svetu. Ipak, u situacijama napada na njegov integritet, Španac ne sedi skrštenih ruku.

Tokom godina je i njegov stric i nekadašnji trener, Toni Nadal, zajedno sa njim vodio bitke.

Kako bi to objasnio, Žan-Pjer Verdi, bivši direktor francuske antidoping agencije (ALFD), predstavio je slučaj iz 2009. godine koji se odnosi na Nadala. U jednom intervjuu se prisetio incidenta kada su nadležni iz ove organizacije posetili Rafu u njegovoj hotelskoj sobi u Bersiju radi uzimanja uzorka krvi za doping test.

Tridesetčetvorogodišnji Španac osvojio je zapanjujućih 13 titula na Rolan Garosu držeći neprikosnoveni rekord koji će teško biti nadmašen u skorije vreme.

Međutim, te 2009. godine gledan je kao dete koje je četiri godine uzastopno osvajao francuski Gren slem (2005-2008), pa se u to vreme takav podvih činio nehumanim, odnosno, sumnjivim.

Ipak, popularni „bik sa Maljorke“ je tokom godina samo potvrđivao svoju dominaciju na najsporijoj podlozi na Turu, pa je Verdi događaj iz 2009. godine nazvao „zločinom malog veličanstva“, što je francuski izraz za nezakonito delo protiv kraljevskog veličanstva.

„Kada smo 2009. godine želeli da ga proverimo u njegovoj hotelskoj sobi u Bersiju, bilo je loše. Njegov stric Toni bio je toliko ljut da je laborant morao da mi ga da na telefon“, rekao je Verdi.

Toni i Rafa su uvek verovali u naporan rad na izgradnji karijere u njihovom sportu. Iz istog razloga, obojica su poznati po odmerenosti i ogromnoj strasti prema tenisu. Stoga nije iznenađenje da je Toni tada razbarušio perje prema direktoru ALFD-a.

Toni Nadal „odgovorio“ Srđanu Đokoviću

Nadal otkrio ko je „čovek iz senke“ /foto/

Nadalov stric: Federer je GOAT

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala