Noviteti na Arktiku: Rusija izgradila prvu pistu za sve tipove aviona

© Sputnik / Valerij Meljnikov / Uđi u bazu fotografijaArktik
Arktik - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2021
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije izgradilo je na arktičkom ostrvu Aleksandrina zemlja pistu za sve tipove avione, saopštio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Prema njegovim rečima, dužina piste je 3,5 kilometara, a izgradnja je završena prošle godine.

Piste te dužine nisu bile građene na ruskom Arktiku, pokazuju podaci. Sada će na novu pistu moći da sleću avioni strateške avijacije.
Vojnik Severne flote upravlja oklopnim transporterom BTR-80 - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Kremlj objasnio koliko je Arktik važan za Rusiju

Šojgu je dodao da se privodi kraju i izgradnja aerodroma Temp na arhipelagu Novosibirska ostrva. Istovremeno se za potrebe Treće divizije protivvazdušne odbrane gradi vojni gradić u jakutskom naselju Tiksi.

„Važno je reći da se u Severnoj floti stalno izvode letovi lovačke avijacije sa aerodroma arktičkih arhipelaga. Nastavlja se razvoj vojne infrastrukture na arktičkim ostrvima i obali Severnog ledenog okeana“, rekao je ministar na sastanku kolegijuma.

Arktička ekspedicija Severne flote

Ministar je visoko ocenio rezultate arktičke ekspedicije Severne flote tokom koje su prvi put u istoriji ruske mornarice istovremeno izronile tri nuklearne podmornice u ograničenom području radijusa od 300 metara, probijajući se kroz led.

Ruska nuklearna podmornica Jurij Dolgoruki - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2021
Izuzetan manevar ruskih podmornica na Arktiku - ekspedicija bez presedana /video/

Podsetio je da je tokom ekspedicije izvršen i let u polarni region sa dopunom goriva u vazduhu dva lovca MiG-31 sa prolaskom preko geografske tačke Severnog pola.

Šojgu je dodao da je posada flote pokazala visoki profesionalnizam tokom kompleksne arktičke ekspedicije.

„U ekspediciji je učestvovalo više od 600 vojnika i civilnog osoblja, oko 200 modela oružja i vojne tehnike. Kako bi ekspedicija bila relizovana izvedeno je 66 uzletanja aviona vojno-transportne avijacije“, precizirao je ministar.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala