General: Operacija u Avganistanu najkrvavija za nemačku vojsku od Drugog svetskog rata

© AP Photo / Fabrizio BenschAvganistanski i nemački vojnici u nemačkoj bazi u Kunduzu
Avganistanski i nemački vojnici u nemačkoj bazi u Kunduzu - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2021
Pratite nas
U Avganistanu je od 2001. godine služilo 160.000 nemačkih vojnika. Za taj period je poginulo 58 ljudi. Kako je primetio bivši savetnik Angele Merkel za bezbednost, general Erih Vada, ovo je prvi put od 1945. godine da su nemački vojnici učestvovali u ratu i pretrpeli gubitke, piše nemački „Bilt“.

Kako piše nemački list, posle 20 godina rata logično je postaviti pitanje: da li je vredelo? Tokom ovog rata ubijen je Osama Bin Laden, a pripadnici pokreta „Taliban“ kao i pre, kontrolišu 20 procenata teritorije zemlje. Samo je prošle godine u Avganistanu poginulo 3.035 civila.

Što se tiče Nemačke, od 2002. godine na teritoriji Avganistana je boravilo 160.000 nemačkih vojnika. Prema podacima nemačke vlade, ova operacija je Nemačku koštala 12 milijardi dolara. Nemačka je izgubila 58 ljudi.

„Ova operacija je postavila rekord po gubicima za Bundesver. Dok se u Nemačkoj vodila rasprava o tome da li je operacija u Avganistanu bila rat, nemački vojnici su se borili i umirali, prvi put od 1945. godine“, izjavio je bivši savetnik Angele Merkel za bezbednost general Erih Vada.
Avganistanski talibani - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2021
Talibani zapretili: Amerika ima rok do 1. maja

Prema njegovom mišljenju, rezultat operacija za Nemačku nije ni pobeda, ni poraz. Ostalo je samo povlačenje trupa, prazne diplomatske fraze i pitanja o opravdanosti.

„Bilo je mnogo lažnih očekivanja, razočarenja i neuspeha. Istovremeno u Avganistanu postoji veliki broj regiona, čiji se položaj značajno poboljšao od 2001. godine“, izjavio je poslanik stranke Zelenih Tobias Lindner.

Beskonačan rat u Avganistanu se bliži kraju, navodi list. Džo Bajden je 14. aprila objavio da je došlo vreme da se vojska Sjedinjenih Američkih Država povuče iz zemlje. Povlačenje će početi 1. maja, a plan je da se završi do septembra. Što se tiče nemačke vojske, ona planira da napusti avganistansku teritoriju sredinom avgusta.

Podsetimo, SAD i talibani potpisali su prošle godine mirovni sporazum kojim je okončan rat u Avganistanu posle 18 godina, najduži koji su SAD vodile u svojoj istoriji. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala