Nemačka ministarka: Rusija pokazuje mišiće kod ukrajinske granice

© REUTERS / HANNIBAL HANSCHKENemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer
Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2021
Pratite nas
Berlin i Pariz smatraju da je povećanje vojnog prisustva Rusije u blizini ukrajinske granice „pokazivanje mišića“ koje je usmereno na provociranje reakcije, izjavila je ministarka odbrane Nemačke Anegret Kramp-Karenbauer.
„Zaista ćemo se pozabaviti tom temom. Ono što nas spaja je činjenica da pažljivo i uz određenu zabrinutost posmatramo istok Ukrajine i povećanje ruskog vojnog prisustva. Takođe smo jednoglasni u proceni da je u pitanju određeno pokazivanje mišića koje je, prema našem stanovištu, usmereno na to da izazove moguću reakciju Ukrajine, ali i zemalja koje je podržavaju“, naglasila je ona na konferenciji za štampu sa francuskom koleginicom Florens Parli.

Nemačka ministarka je rekla da Berlin i Pariz smatraju da ne treba „ulaziti u tu igru“, već da treba koristiti „normandijski format“ i sve pregovaračke kanale u cilju deeskalacije situacije i političkog rešavanja te krize.

Ona je istakla da Nemačka i Francuska takođe nameravaju da koriste bilateralne kanale sa Ukrajinom, navodeći kao primer vojni oblik podrške i druge oblike.

„Ukrajina zna da može da računa na nas. Jednoglasni smo u toj proceni“, dodala je.

Stav Kremlja je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije po sopstvenom nahođenju i da to ni za koga ne predstavlja pretnju i ne bi trebalo nikoga da brine. Moskva je više puta navodila da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala