Lukašenko: Normalizacija situacije u Donbasu zavisi samo od Kijeva

© AP Photo / Evgeniy MaloletkaUkrajinski vojnici u blizini Krasnoarmijska u donjeckom regionu
Ukrajinski vojnici u blizini Krasnoarmijska u donjeckom regionu - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2021
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da rešavanje sukoba u Donbasu zavisi isključivo od ukrajinskih vlasti koje bi trebalo da poštuju Minske sporazume.
„Reći ću vam potpuno iskreno: normalizacija situacije u problematičnim delovima Ukrajine, pre svega u Donbasu, zavisi samo od Ukrajine. Možda će od sutra, ako počne da ispunjava Minske sporazume i tako dalje, nekog malo i iznervirati, okrnjiti malo neke ukrajinske interese, ali, verujte, u srednjeročnoj perspektivi, Ukrajina će samo imati koristi od toga“, rekao je beloruski lider tokom sastanka sa poslanikom Vrhovne rade Ukrajine iz strane „Sluga naroda“ Evgenijem Ševčenkom, prenosi agencija „Belta“.

Prema rečima Lukašenka, predlog da se pregovaračka platforma za rešavanje situacije u Donbasu prebaci iz Minska je „politička bahanalija“.

„Ali, verujte, mi se ne nerviramo mnogo zbog toga. Samo nam je žao Ukrajine, jer se taj proces može oteći ili se čak urušiti. To ne treba činiti“, rekao je beloruski lider.

On je dodao da je  bivšem predsedniku Ukrajine Petru Porošenku prenosio predloge ruskog predsednika Vladimira Putina o obnavljanju Donbasa, ali da je on odbio.

„Shvatam da i jedni i drugi žele da sačuvaju obraz. Ali Rusija je ogromna zemlja i ona mnogo čime može pomoći Ukrajini u pogledu obnavljanja Donbasa i tako dalje. Bilo je takvih predloga od Putina. Molio me je da ih prenesem Porošenku. Ja sam mu preneo, sve sam izložio“, konstatovao je Lukašenko.

Kako kaže, tada je prvi put shvatio da su ukrajinski političari i rukovodstvo nesamostalni.

„Zato što je bilo potrebno prihvatiti te odluke i 'korak po korak' napredovati polako. A do sad bi mnoga pitanja bila rešena..Ali ja sam bio svedok. Nije Putin kriv za to. On je predložio, i ti predlozi su bili dobri. Ali bivši predsednik Ukrajine je odbio“, saopštio je Lukašenko.

Minsk ne želi loše odnose sa Kijevom, ali može reagovati ukoliko se pređe „crvena linija“.

„Nećemo se sukobljavati sa Ukrajinom u vezi sa nekim pitanjima i ponašati se nedolično. Ali negde ćemo biti primorani da reagujemo, ako se ne bude imalo kud, ako već prelazimo te zabranjene, crvene linije. Ali mi ne želimo loše odnose“, rekao je Lukašenko.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. pokrenule vojnu operaciju protiv samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine. Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatraju se, između ostalog, na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. usvojila tri dokumenta koja regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i posle sporazuma o primirju između sukobljenih strana, nastavljaju se prepucavanja.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala