Novak o vakcinaciji, „ludilu“ u kojem živimo i mentalnim problemima

Pratite nas
Novak Đoković, najbolji teniser planete, govorio o brojnim stvarima pred početak Srbija opena, među kojima su i vakcinacija, mentalni problemi i „ludilo“ u kojem živimo.

Turnir u organizaciji porodice Đoković zvanično je počeo u ponedeljak, a trajaće sve do nedelje, kada je zakazano veliko finale.

Novinarima se na dan početka turnira obratio najbolji na svetu, koji sebi svojstveno opširno odgovarao na mnogobrojna pitanja.

Na Srbija openu trenutno vladaju rigorozne mere, zbog kojih većina igrača, sem njih nekoliko iz naše zemlje, ne sme da boravi nigde sem na terenu i u turnirskom hotelu.

Ista situacija je i na drugim turnirima, a ATP od pre nekoliko nedelja razmatra da revakcinisanim teniserima omogući olakšice.

„Ja sam načuo neke priče o tome da se razmatra, da se diskutuje na tu temu, da se vakcinisanim igračima omogući da imaju lakše i bolje uslove boravka i smeštaja, odnosno da neće morati da budu u 'mehuru' koji je trenutno stvoren. Ne znam, videćemo... Još ništa nije odlučeno, dosta se spekuliše o tome, ima mnogo nejasnoća, vode se različite kampanje, na ovu, na onu stranu... Ne mogu ništa više o tome da vam kažem dok se nešto ne desi, dok ATP ne donese neko pravilo. Dok ne donesu neku odluku to su samo spekulacije i mi moramo da prihvatimo uslove takve kakvi jesu“, rekao je Đoković.

Novak je istakao da nije zadovoljan trenutnim pravilnikom ATP.

„Smatram da ne vidim logiku da ATP postavlja ovakve protokole, da mi moramo da budemo u tom 'bezbednom okruženju', pošto ovo nije 'mehur', jer imaš 95 odsto ljudi iz organizacije koji nisu pod restrikcijama i oni se onda mešaju sa nama. Ne razumem zašto se ne prate pravila restrikcija lokalnih upravi i vlada (po principu) tamo gde se održava turnir, pratiš kako je stanje u toj zemlji i pratiš pravila u toj zemlji. Međutim, oni su odlučili da zauzmu rigorozniji stav, po meni nepotreban, jer mislim da bi svako trebalo da ima svoju odgovornost“, dodao je srpski teniser.

​Nedavno je u Monte Karlu viđena situacija koje se pribojavaju svi organizatori turnira, pošto je Danil Medvedev morao da se povuče sa turnira zbog pozitivnog testa na koronu.

„Ne možemo da očekujemo da neće biti nijedan (pozitivan test). Ko god to očekuje ne živi u realnom svetu. To su stvari koje su danas potpuno normalne i nakon 15 meseci, i više, ovog ludila, moramo da očekujemo da će uvek neko negde biti pozitivno testiran“, kaže Novak i otkriva kako bi rešio taj problem:

„Samo se odstrani taj igrač, čovek i nastavi se sa turnirom, kao u Monte Karlu. Da se poštuju pravila kakva su oni postavili, onda bi trebalo ceo turnir da se otkaže. Ima tu mnogo nepoznanica, nejasnoća i stvari koje nisu logične. Mnogo igrača misli da ovo sve nije logično, ali, sa druge strane, imamo mogućnost da igramo, da budemo na turnirima, turniri se trude da organizuju sve kako znaju i umeju i to je to“.

Teniserima nije lako da se bave svojim poslom tokom pandemije, pošto su na maltene svakom turniru zatvoreni u hotelima, dok je prilike da borave sa porodicom i spavaju u svojim smeštajima jako malo.

Novak se ne libi da prizna da je ovakav život veoma težak.

„Nekako se pridržavaš nekih svojih rutina, stvari koje tebi prijaju na svakodnevnom nivou, koje tebe čine srećnim i spokojnim, jer treba da konzerviraš energiju za tamo gde ti je najpotrebnije da je trošiš, na terenu. Imao sam mogućnost da u Monte Karlu, kao i ovde u Beogradu, spavam kod kuće, što mi mnogo znači, jer mogu barem na kratko da vidim ženu i decu i provedem kvalitetno vreme sa njima, barem ujutru i uveče. Zbog toga mi onda to sve brže prolazi, lakše to podnosim nego kad sam bio, na primer, u Australiji u karantinu 15 i više dana. To je mentalno poprilično bolno, ali to su situacije takve kakve jesu, za mnoge igrače je to možda i dosta teže nego za mene, jer ja nisam ni puno igrao ove sezone“, objasnio je Đoković.

​Na Srbija openu je trebalo da učestvuje i Grend slem šampion Dominik Tim, ali je, nažalost, odustao zbog povrede, pa se nije vratio u Beograd, gde je prošle sezone postao šampion Adrija tura.

Austrijanca pored povrede muči i mentalni aspekat igranja tenisa u doba korone, o čemu je nedavno iskreno govorio, a šta je prokomentarisao i Novak, neko ko je tokom karijere dobio nadimak „mentalna gromada“.

Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Novak odgovorio Nadalu na opasku da je opsednut: Vatra postoji, ali...

„Čuo sam da se muči sa motivacijom, mislim da je dosta izmoren od 'života u mehuru'. Razumem ga, svi prolazimo kroz to, većina igrača na turu doživljava neku vrstu mentalnih problema i problema sa motivacijom, zbog igranja bez publike, toga što ne mogu da izađu iz hotela, što moraju da budu samo na jednom mestu. Nedelju dana, nekoliko meseci je okej, ali to raditi baš svake nedelje je veoma izazovna stvar – i mentalno i emotivno“, izjavio je Novak i dodao:

„Razumem ga, saosećam sa njim. I sam sam to osećao krajem prošle sezone. To je novo iskustvo i to moramo da prihvatimo i da iz toga izvučemo pouku, a onda da se nadamo da će se publika uskoro vratiti i da ćemo moći da se krećemo slobodno, uz našu odgovornost i rizik. Barem ćemo moći da imamo tu slobodu, prostor za kretanje. To bi nam mnogo značilo mentalno. Mislim da je to najveći problem, to što se ograničeni na hotelsku sobu i teren, a da ne možete da vidite ništa drugo, i tako dosta već dugo“.

Đokoviću stižu nove „pretnje“ – iz Srbije /video/

Sputnjik na Novakovom treningu /foto, video/

Rubljov se „osvetio“ Federeru, ali – prestigao je i Đokovića

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala