Češki mediji: Postoji treći Rus umešan u eksploziju skladišta

© Sputnik / Эduard Эrben / Uđi u bazu fotografijaPogled na Prag
Pogled na Prag - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2021
Pratite nas
Praški portal „Seznam“ tvrdi da češki istražitelji imaju još jednog osumnjičenog za učešće u organizaciji eksplozija u selu Vrbjetice 2014. godine, pored Ruslana Boširova i Aleksandra Petrova i da je to, navodno, zaposleni u ruskoj ambasadi Sergej Fedotov.  

„Kako je redakciji ispričao izvor blizak istrazi, jedan od članova tima koji je delovao u Vrbjetici bio je Sergej Fedotov koji je, prema nalazima čeških istražnih organa, stručnjak za otrove i eksplozive. Upravo je on, prema istrazi, trebalo da napravi eksplozivnu napravu koja je digla u vazduh skladište municije“, pišu novine.

Izvor tvrdi da je Fedotov navodno član „elitne grupe GRU, poznate kao jedinica 29155“ i da je radio u ruskoj diplomatskoj misiji u Češkoj.

„Ovaj obaveštajac, pokriven diplomatskim pasošem, doleteo je iz Praga zajedno sa još 17 lica zaposlenih u ruskoj ambasadi, koje je Češka proterala u vezi sa incidentom u Vrbjetici“, navodi list.

Portal takođe tvrdi da se isti čovek pojavio u Bugarskoj tokom pokušaja trovanja lokalnog trgovca oružjem Emilijana Gebreva, koji je bio vlasnik vojnih proizvoda koji su eksplodirali u Vrbjetici.

Kako se navodi, među proteranim zaposlenima u ruskoj ambasadi nalazi se još jedan oficir koji je „radio na mestu zamenika vojnog atašea sve dok obaveštajne službe i policija nisu prijavile incident u Vrbjetici“.  

Premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da je Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata. Takođe, policija Češke objavila je poternicu za državljanima Rusije Aleksandrom Petrovom i Ruslanom Boširovom koje London optužuje da su odgovorni za trovanje bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

Sledećeg dana objavljene su recipročne mere Rusije. Ambasador Češke u Moskvi Viteslav Pivonka pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde je obavešten da je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglašeno za persone non grata i da oni moraju da napuste Rusiju u roku od 24 sata. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti ruskih obaveštajnih službi u eksploziju u Vrbjetici apsurdne, neosnovane i izmišljene.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala