Čavušoglu: Ugovor sa Kijevom o borbenim dronovima nije usmeren protiv Moskve

© Sputnik / Lola ĐorđevićMevlut Čavušoglu
Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2021
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da njegova zemlja prodaje Ukrajini borbene bespilotne letelice bez preduslova i da ugovor nije usmeren protiv Rusije.
„Prodajemo dronove onome ko to zatraži, nemamo nikakve preduslove. Ugovor sa Ukrajinom nije usmeren protiv Rusije. Ukoliko Rusiji budu potrebni naši proizvodi, isto kao što smo kupili od nje S-400, tako ćemo joj i prodati svoje proizvode. Srećom, mi smo zemlja koja ima dobru proizvodnju, imamo šta da prodamo“, rekao je Čavušoglu za televiziju „Haberturk“.

Pres-služba vodećeg proizvođača turskih dronova „Bajkar“ saopštila je ranije da je Ukrajina već kupila turske udarne bespilotne letelice „Bajraktar“.

© AFP 2023 / Birol BebekTurska bespilotna letelica Bayraktar TB2
Čavušoglu: Ugovor sa Kijevom o borbenim dronovima nije usmeren protiv Moskve - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2021
Turska bespilotna letelica Bayraktar TB2

Kupovina drugog puka S-400

Istovremeno, šef turske diplomatije je saopštio da Ankara pregovara sa Moskvom o kupovini drugog puka sistema za protivvazdušnu odbranu S-400.

„Što se tiče drugog puka S-400, naši odgovarajući resori, uključujući i Ministarstvo odbrane, nastavljaju pregovore sa Rusijom“, dodao je ministar.

Čavušoglu je kritikovao stav Amerike o sporazumu Rusije i Turske u vezi sa S-400.

Zenitno-raketnый kompleks S-400 vo vremя zastupleniя na boevoe dežurstvo na rossiйskoй aviabaze Hmeйmim dlя obespečeniя bezopasnosti poletov rossiйskoй aviagruppы v Sirii - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Ankara saopštila Vašingtonu: Za nas je pitanje kupovine S-400 svršena stvar

Pogrešno je govoriti nam šta i od koga da kupujemo. Sjedinjene Američke Države znaju zbog čega smo kupili S-400. To nam je bilo potrebno i kupili smo ga. Da li nam je potrebno još? Jeste. Ukoliko hoćete da kupimo od vas, morate da nam ponudite razumne cene i odgovarajuće uslove – garancije i prenos tehnologija“, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, „za vreme prethodnog američkog rukovodstva Turska nije mogla da kupi ni pištolje kako bi čuvala predsednika“.

„Predložili smo SAD da napravimo tehničku grupu za S-400. Umesto priklanjanja nečemu treba naći formulu za rešenje. Imamo i pitanja za Ameriku u vezi sa podrškom Radničkoj partiji Kurdistana“, dodao je.

Isporuke ruskih PVO sistema S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država, počele su sredinom jula 2019. godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala