Blinken: Arktik - „nova pozornica sukoba“ u budućnosti

© Sputnik / Roman Denisov / Uđi u bazu fotografijaNuklearni ledolomac "Arktik"
Nuklearni ledolomac Arktik - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2021
Pratite nas
Zbog porasta uloge Rusije na Arktiku se može otvoriti „nova pozornica sukoba“, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.
„Klimatske promene mogu stvoriti nove pozornice ratnih dejstava. U februaru je ruski gasni tanker prvi put u istoriji plovio arktičkim Severnim morskim putem. Do nedavno, ova trasa je bila prohodna samo nekoliko nedelja godišnje. Međutim, kako se Arktik topi duplo brže od svetskog proseka, ovaj period postaje sve duži“, rekao je Blinken, govoreći o klimi.

Po tvrdnjama državnog sekretara, Rusija „koristi ove promene kako bi pokušala a uspostavi kontrolu nad novim prostorima, modernizuje svoju bazu na Arktiku i gradi nove, uključujući jednu – 300 milja od Aljaske“. Svoje prisustvo na Arktiku, prema rečima Blinkena, povećava i Kina.

Ranije je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu primetio porast prisustva američkih brodova na Arktiku. Po njegovim rečima, vojno-politička situacija u regionu postaje sve kompleksnija zbog konkurencije vodećih svetskih država za pristup resursima i transportnim komunikacijama. Rusija aktivno gradi Severnu flotu radi jačanja odbrane i osiguranja svojih nacionalnih interesa na Arktiku, naglasio je ministar.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je takođe izrazilo zabrinutost povećanjem američkog prisustva u arktičkom regionu i naglasilo da se Moskva zalaže da on ostane polje za mirnu saradnju.

Kakva je ruska strategija za Arktik i šta je arktički hektar saznajte u autorskoj emisiji glavne urednice srpske redakcije Sputnjika Ljubinke Milinčić „Moj pogled na Rusiju“:

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala