Zaharova: Zapad umešan u pripremu izmene ustavnog poretka u Belorusiji

© Sputnik / Russian Foreign Ministry / Uđi u bazu fotografijaMarija Zaharova
Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Pratite nas
Zapad je bio uvučen u pripremu izmene ustavnog poretka u Belorusiji, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Informacije koje su otkrivene i akcije koje su presečene, oceniće ih nadležni organi, odnosile su se na pripremu ustavnog prevrata na teritoriji Belorusije. Ona je otkrila strašnu i ružnu sliku umešanosti Zapada ne samo u unutrašnju politiku Belorusije, već i u promenu ustavnog poretka“, rekla je Zaharova za televiziju „Rusija 24“.

Prema rečima portparolke, „otkrivaju se činjenice koje ne ostavljaju nikakvu šansu kolektivnom Zapadu da negira svoju ulogu“.

„Dvoje beloruskih građana, od kojih jedan ima američko državljanstvo, imali su konsultacije i podršku u zapadnim prestonicama. Objavljeni video-snimak ne ostavlja nikakva pitanja u pogledu njihovih ciljeva i zadataka. Cela ta priča je toliko nezgodna za Zapad, da je hitno trebalo nečim da se pokrije i priča u Pragu počinje u potpunosti da se razvija“, objasnila je ona.

Podsetimo, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je 17. aprila objavio da je privedena grupa ljudi koja je pripremala atentat na njega i njegovu decu. Prema rečima predsednika, u ovo su umešane američke obaveštajne službe. Kako je saopštila Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB), u Moskvi je, između ostalog, priveden i advokat sa američkim i beloruskim državljanstvom Jurij Zenkovič, koji je zajedno sa ostalim članovima grupe planirao vojni puč 9. maja u Minsku.

S tim u vezi, predstavnik Stejt departmenta izjavio je da Sjedinjene Američke Države negiraju umešanost u zaveru čiji je cilj bio atentat na beloruskog predsednika.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala