Zaharova: Češka stavlja na kocku sudbinu svojih diplomata

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Pratite nas
Postupci Praga protiv Moskve su bezvredni, češke vlasti stavile su na kocku, između ostalog, profesionalnu sudbinu svojih diplomata, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Ovo je kolosalni udarac na položaje Češke kao takve. To je činjenica očiglednog nepoštovanja političkog establišmenta koji je na čelu ove zemlje prema sopstvenim građanima, jer ovaj nivo politike upravo svedoči o tome. To je bezvredno, tako bih opisala. Veliki problem je ono što su uradili. Stavili su na kocku i profesionalnu sudbinu svojih diplomata“, rekla je Zaharova na za televiziju „Zvezda“.
Zastava Češke - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Češki ministar: Rusija paralisala rad naše ambasade

Premijer Češke Andrej Babiš saopštio je u subotu da je Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata

U nedelju su objavljene recipročne mere Rusije. Ambasador Češke u Moskvi Viteslav Pivonka pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde je obavešten da je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglašeno za persone non grata i da oni moraju da napuste Rusiju u roku od 24 sata. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti ruskih obaveštajnih službi u eksploziju u Vrbjetici apsurdne, neosnovane i izmišljene.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala