Ultimatum Kine: Milijarder predaje kontrolu nad kompanijom?

© AP Photo / Thibault CamusDirektor kompanije Alibaba Džek Ma
Direktor kompanije Alibaba Džek Ma - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Pratite nas
Kompanija „Ant grup“ istražuje na koji bi način njen osnivač, milijarder Džek Ma, prodao svoj udeo i predao kontrolu nad firmom.

Naime, kineske regulatorne agencije su dale da se nasluti kako bi taj potez mogao smanjiti kontinuirani nadzor Pekinga nad njenim poslovanjem, navode za Rojters poverljivi izvori upoznati sa situacijom.

„Volstrit žurnal“ je ranije objavio da je Ma na sastanku s regulatorima u novembru ponudio prodaju delova „Anta“ kineskoj vladi.

Predstavnici centralne banke, Narodne banke Kine i Kineske regulatorne agencije za bankarstvo i osiguranje su od januara do marta razgovarali odvojeno i s Maom i s kompanijom „Ant“, piše Rojters.

Kompanija „Ant“ je porekla da je razmatrala prodaju Maovog udela. „Oduzimanje Maovog udela u grupi ’Ant‘ nikada nije bilo predmet razgovora“, rekao je portparol Anta, prenosi B92.

Regulatori dali Mau ultimatum?

Drugi izvor, koji je takođe povezan s kompanijom „Ant“, kazao je za Rojters da su regulatori Mau naznačili kako mu neće biti dopušteno da proda svoj udeo grupi ili pojedincu s kojima blisko sarađuje, već da će morati u potpunosti da napusti kompaniju. Druga opcija je da svoj udeo prenese na kineskog ulagača koji je povezan s državom.

Za bilo koji od navedenih poteza potrebno je odobrenje Pekinga, navode izvori.

Džek Ma je u oktobru prošle godine u svom govoru javno kritikovao kineske regulatorne agencije. Njegovo napuštanje „Anta“ omogućilo bi ponovno oživljavanje nekih važnih planova kompanije koji su bili obustavljeni nakon problematičnog govora.

Ma je tokom kontroverznog govora u Šangaju 24. oktobra kritikovao kineski sistem regulacije zbog gušenja inovacija, a globalna bankarska pravila uporedio s „klubom starih ljudi“.

„Današnji finansijski sistem je nasleđe industrijskog doba. Moramo postaviti novi za sledeću generaciju i za mlade ljude. Moramo reformirati trenutni sistem“, rekao je Ma u svom govoru.

Nešto više od nedelju dana kasnije „Antova“ prva javna ponuda (procenjena na rekordnih 37 milijardi američkih dolara), koja je već dobila zeleno svetlo od kineskog nadzornog tela za hartije od vrednosti, bila je suspendovana. A kineska vlada je nakon Maovog govora pokrenula niz istraga i novih propisa koji su zahvatili veliki deo tehnološkog sektora zemlje.

Nestao na tri meseca

Džek Ma (56), koji je takođe osnovao „Alibabu“, posle te reakcije kineskih vlasti nestao je na tri meseca iz javnog života. Pojavio se kratko u januaru, pa se onda opet povukao u privatni prostor.

Kineski regulator izrekao je 10. aprila ove godine „Alibabi“ novčanu kaznu od 18,23 milijarde juana (2,79 milijardi dolara) zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu, čime je prekršio propise o slobodnom tržišnom nadmetanju.

Državna uprava za regulaciju tržišta utvrdila je istragom da je „Alibaba“ nekoliko godina zloupotrebljavala dominantnu poziciju na tržištu, onemogućujući pojedinim prodavcima korišćenje drugih platformi za trgovinu, ističe regulator.

Nekoliko dana kasnije centralna banka od je „Anta“ zatražila da postane holding, čime bi podlegao određenim bankarskim pravilima koja bi mogla sprečiti njegov dalji rast.

Ma je već ranije odstupio s čelnih korporativnih pozicija, ali i dalje ima značajnu kontrolu nad „Antom“ i „Alibabom“. Iako je vlasnik samo 10 odsto udela u „Antu“, Ma kontroliše firmu putem povezanih subjekata. Naime, Ma ima 34 odsto udela u „Junbu“, koji ima kontrolu nad još dva entiteta koji zajednički poseduju udeo od 50,5 odsto akcija „Anta“.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala