Svečano otkriven spomenik despotu Stefanu Lazareviću /foto/

Pratite nas
Ministar inostranih poslova Nikola Selaković i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić svečano su otkrili spomenik despotu Stefanu Lazareviću na skveru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve, Palmotićeve i Bulevara despota Stefana.

Spomenik je urađen prema idejnom rešenju vajara Svetomira Arsića Basare, na osnovu postojećeg vajarskog dela tog autora, izloženog u postavci Istorijskog muzeja Srbije.

© Sputnik / Lola ĐorđevićSpomenik je urađen prema idejnom rešenju vajara Svetomira Arsića Basare.
Svečano otkriven spomenik despotu Stefanu Lazareviću /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Spomenik je urađen prema idejnom rešenju vajara Svetomira Arsića Basare.

Umetnik je despota Stefana predstavio sa mačem u desnoj ruci, dok u levoj drži knjigu. Takva simbolička slika despota Stefana oslikava dve najvažnije istorijske uloge koje je imao - velikog vladara, viteza i vojskovođe i književnika.

© Sputnik / Lola ĐorđevićSpomenik despotu Stefanu Lazareviću postavljen je na skveru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve, Palmotićeve i Bulevara despota Stefana.
Svečano otkriven spomenik despotu Stefanu Lazareviću /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Spomenik despotu Stefanu Lazareviću postavljen je na skveru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve, Palmotićeve i Bulevara despota Stefana.

Spomenik, izliven u bronzi, visok četiri je metra, dok je postament visok svega devet centimetara

Spomenik je izliven u Livnici „Jeremić“, najstarijoj u Srbiji, koja neprekidno radi od 1927. godine.

Akademik i ugledni vajar Svetomir Arsić Basara, autor skulpture despota Stefana Lazarevića po kojoj je izgrađen spomenik, otkrio je za Sputnjik kako je nastalo ovo delo. U opširnom intervjuu govorio je i o Kosovu i Metohiji, Americi, Putinu i Rusiji...

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala