Olimpijski plamen Tokio 2020. - Sputnik Srbija, 1920
Olimpijske igre u Tokiju
Košarka, tenis, odbojka, vaterpolo... Srbija na Olimpijskim igrama u Tokiju ima 86 predstavnika – ko su oni, kada nastupaju i šta se od njih očekuje saznajte uz Sputnjik sport.

Sudbina Olimpijskih igara u Tokiju: Šanse da će biti otkazane preko 50 odsto

© EPA / KYODOSat koji odbrojava do početka Olimpijskih igara u Tokiju
Sat koji odbrojava do početka Olimpijskih igara u Tokiju - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Pratite nas
Šanse da će Olimpijske igre u Tokiju biti otkazane zbog epidemiološke situacije veće su od 50 odsto, izjavio je za Sputnjik profesor sa Univerziteta Hitocubaši Jasuhiro Sakaue koji je stručnjak za sport i politiku.

Generalni sekretar japanske Liberalne demokratske partije Tošihiro Nikai je pre nekoliko dana izjavio da ne isključuje mogućnost otkazivanja letnjih Olimpijskih i Paraolimijskih igara u Tokiju u zavisnosti od epidemiološke situacije.

S druge strane, ministar za administrativne reforme Taro Kono, koji je zadužen za vakcinaciju protiv kovida 19, rekao je bi igre mogle da budu održane bez gledalaca.

Profesor je za Sputnjik objasnio zbog čega su te izjave date upravo sada i ima li smisla održati Olimpijske igre. On smatra da nedavna izjava generalnog sekretara LDP u vezi sa Olimpijadom može da bude povezana sa trenutnim rezulatima socioloških ispitivanja.

Olimpijski plamen Tokio 2020. - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Severna Koreja – prva država koja je rekla „ne“ Olimpijskim igrama u Tokiju
„Izneta mišljenja mi se čine razumnim. Smatram da je LDP dao takvu izjavu, jer vidi da raste javno mnjenje koje poziva na odlaganje ili otkazivanje Olimpijskih igara u Japanu zbog širenja nove epidemije virusa korona i strahuje od protivljenja građana“, izjavio je Sakaue.

Stav profesora je da, s obzirom na trenutnu situaciju, praktično nema smisla održati Olimpijske igre. On je to objasnio na sledeći način:

„Gotovo je nemoguće organizovati zdravstveni sistem u uslovima pandemije virusa korona. Javno mnjenje u Japanu i u inostranstvu nije entuzijastično prema održavanju Olimpijskih igara u Tokiju. Ali je još važnije to da u ovim uslovima neće biti moguće da se osiguraju veze između sportista koje su apsolutno neophodne za produbljivanje međunarodnog razumevanja i jačanje mira u celom svetu. Smatram da održavanje Olimpijskih igara u ovoj situaciji neće imati smisla“, rekao je japanski ekspert.

© AP Photo / Eugene HoshikoČovek s maskom ispred olimpijskih krugova u Tokiju.
Sudbina Olimpijskih igara u Tokiju: Šanse da će biti otkazane preko 50 odsto - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Čovek s maskom ispred olimpijskih krugova u Tokiju.

Profesor je time izneo stav da će Olimpijske igre vrlo verovatno biti otkazane. Kako je rekao, održavanje bi povuklo i određene rizike sa političkog stanovišta.

„Mislim da je verovatnoća da će Olimpijske igre biti otkazane veća od 50 odsto. Može da se očekuje da, u slučaju da zaista dođe do otkazivanja, japanska vlada neće biti izložena kritici i neće izgubiti obraz“.

Ekspert smatra da će Vlada Japana biti kritikovana ukoliko bude smatrala održavanje Olimpijskih igara u Tokiju prioritetom i ako zanemari borbu protiv širenja korone.

On je u intervjuu dodao da će sve veća biti i osuda vlade zbog odabira politike „odlaganja na godinu dana“, kao i da bi „sve to moglo da se obije o glavu LDP-u tokom predstojećih parlamentarnih izbora na jesen“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala