Šta sledi posle kraja ere Kastrovih

Pratite nas
Raul Kastro, nekadašnji predsednik i premijer Kube, potvrdio je na kongresu Komunističke partije da se povlači s mesta generalnog sekretara partije. Njegovo povlačenje, koje označava kraj 62.-godišnje vladavine Kastrovih, verovatno neće dovesti do značajnijih promena u unutrašnjoj ili spoljnoj politici zemlje, rekli su analitičari za Sputnjik internešenal.

Kastro je u petak najavio ostavku tokom Osmog kongresa kubanske Komunističke partije u Havani.

„Zadovoljan sam što predajem vođstvo grupi ljudi koji su pripremljeni da budu lideri, koji imaju decenijsko iskustvo i posvećeni su moralu revolucije, koja se identifikuje sa istorijom i kulturom naše nacije“, rekao je Kastro.

Direktor Kubanskog istraživačkog instituta pri Međunarodnom univerzitetu Florida Horhe Duani primetio je da je Kastro utabao jasan put svom nasledniku. 

Raul Kastro na kongresu Komunističke partije Kube - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2021
Raul Kastro se povlači sa čela Komunističke partije Kube /video/

„Očekuje se da će Kongres kubanske Komunističke partije koji traje do 19. aprila formalizovati ostavku Raula Kastra  kao prvog sekretara stranke i tu odgovornost preneti na trenutnog predsednika Migela Dijaza Kanela. Da li će ova tranzicija proizvesti značajne političke ili ekonomske reforme na Kubi tek će se videti“, rekao je on.

Duani je istakao da se Migel Dijaz Kanel više puta obavezao da će nastaviti revolucionarno nasleđe Fidela i Raula Kastra. Velike promene u postojećoj strukturi moći neće se desiti, osim mogućeg imenovanja mlađih članova, rođenih posle kubanske revolucije 1959. godine, u više ešalone stranke, smatra on.

„Aktuelno pitanje za vladajuću elitu je kako se suočiti sa najgorom ekonomskom recesijom na ostrvu od ranih 1990-ih (kubanska ekonomija je zvanično opala za oko 11 odsto prošle godine), kao rezultat pandemije korona virusa, kolapsa ostrvske turističke industrije i opadanja ekonomske pomoći Madurovog režima u Venecueli“, rekao je Duani.

Kuba još uvek pati i od dugotrajnih efekata ekonomskih sankcija koje je uvela administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, primetio je sagovornik Sputnjika.

Kuba bez Kastrovih, kao ultimativnih vođa revolucije, verovatno će ostati jednopartijska država sa snažnom kontrolom nad ekonomijom, monopolom nad masovnim medijima i netrpeljivošću prema ideološkoj raznolikosti“, rekao je.

Nažalost, politička i ekonomska budućnost Kube izgleda sumorno, dodao je Duani.

Kuba verovatno neće promeniti kurs

Pomoćnik direktora Kubanskog istraživačkog instituta Sebastijan Arkos složio se da se ne očekuje promene nakon odlaska Raula Kastra.

„Rukovodstvo koje će ga naslediti je lično on odabrao da nastavi putem bez ikakvih temeljnih promena. Pristalice statusa kvo i porodica Kastro ostaju na ključnim pozicijama moći", rekao je Arkos.

Raul Kastro će nesumnjivo i dalje bio izuzetno uticajan u svim važnim državnim odlukama i nakon ostavke, smatra Arkos.

„Ne slutim nikakve fundamentalne promene na Kubi sve do njegove smrti“, dodao je on. 

Zgrada Kapitola u Havani na Kubi - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2017
Kastro: Tramp nastavlja „hladni rat“ protiv Kube

Mark Džons, saradnik za latinoameričke studije sa Instituta Bejker pri Univerzitetu Rajs, naveo je da nova generacija lidera preuzima vlast na Kubi, ali je upozorio da se čini da su tvrdoglavi i neumoljivi u sopstvenim političkim uverenjima.

„Ovaj potez Raula Kastra dugo se očekivao, s ciljem da završi puni prenos vlasti na novu generaciju nepokolebivih komunista poput Migela Diaza Kanela dok je Kastro još uvek živ i sposoban da im u potpunosti pruži svoj revolucionarni imprimatur dok oni preuzimaju potpunu kontrolu nad Kubom“, rekao je.

Kastrova odluka da se povuče dok je još uvek u snazi pomaže da se izbegne potencijalna neizvesnost ili haos koji bi se mogao dogoditi da je preminuo pre nego što je tranzicija u potpunosti završena, istakao je Džons.

„Sada će Migel Diaz Kanel i njegovi drugovi u potpunosti uspostaviti kontrolu nad Kubom sa punim legitimitetom za nastavak nasleđa Kastrovih. Da je Raul Kastro predugo čekao, tranziciju vlasti mogli su da uzdrmaju protivnici režima sa i izvan Kube“, izjavio je on za Sputnjik internešenal.

Međutim, naslednici Kastrovih sada su se suočili sa ozbiljnim izazovima u zadržavanju kontrole u ​​zemlji čiji su ekonomski problemi ozbiljni i gde su socijalne nevolje u porastu, dodao je Džons.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala