„Rosatom“: Odluka o isključenju iz tendera ─ netržišna i politička

© AFP 2023 / MICHAL CIZEKRadnici ispred češke nuklearne elektrane "Dukovani"
Radnici ispred češke nuklearne elektrane Dukovani - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Pratite nas
Isključivanje „Rosatoma“ iz tenderske procedure za proširenje nuklearne elektrane „Dukovani“ u Češkoj je netržišna i politički angažovana odluka, navodi se u saopštenju ove ruske državne korporacije.
„Isključivanje ‘Rosatoma’ iz učešća na tenderu za proširenje nuklearne elektrane ‘Dukovani’ u Češkoj predstavlja netržišnu i politički angažovanu odluku koja ne doprinosi razvoju obostrano korisne saradnje u nuklearnoj industriji između naših zemalja“, piše u saopštenju.

U korporaciji navode da žale zbog takve odluke čeških vlasti, „jer su ruski i češki nuklearno-industrijski kompleksi imali ozbiljne perspektive za razvoj obostrano korisnog partnerstva ne samo u Češkoj, već i u okviru zajedničkog rada u trećim zemljama“.

„Rosatom“ ističe da je ruski predlog za proširenje nuklearne elektrane „Dukovani“ podrazumevao učešće stotine čeških i evropskih kompanija u projektu u okviru kojeg bi mogli da se zaključe ugovori u vrednosti od više milijardi evra.

„Na taj način, isključivanjem ‘Rosatoma’ iz tendera, češke vlasti isključuju, pre svega, svoju nacionalnu industriju“, primećuje se u saopštenju ruske državne korporacije.

U saopštenju „Rosatoma“ podseća se da je tokom 65 godina saradnje u Češkoj zajednički izgrađeno šest energetskih blokova koji pouzdano i sigurno obezbeđuju energetsku samodovoljnost zemlje, a češke kompanije dobile su jedinstveno iskustvo u proizvodnji komponenata i opreme za VVER reaktore i njihovo snabdevanje postrojenjima „Rosatoma“ širom sveta.

„Kao svetski lider u izgradnji savremenih i bezbednih nuklearnih elektrana, ‘Rosatom’ posluje u više od 50 zemalja širom sveta, ispunjavamo sve svoje ugovorne obaveze prema partnerima, uključujući i češke kompanije, i delujemo na osnovu tržišnih principa i transparentnosti konkurencije. Uvereni smo da odnosi u oblasti nuklearne energije treba da budu van politike“, ističe se u saopštenju.

Ranije su članovi češke vlade jednoglasno odlučili da rusku državnu korporaciju „Rosatom“ izuzmu sa liste kandidata za učešće na tenderu za izgradnju novog energetskog bloka nuklearne elektrane „Dukovani“ na jugoistoku zemlje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala