Premijer Velike Britanije objavio rat pohlepnim milijarderima

© AP Photo / House of CommonsBoris Džonson
Boris Džonson - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Pratite nas
Pohlepni, uglavnom inostrani milijarderi, osnivači predložene Superlige Evrope požurili su da ostvare svoje planove vredne 3,5 milijardi funti, uprkos engleskim navijačima i fudbalskim legendama koji ideju nazivaju „izdajom“ i objavljuju rat „za dušu fudbala“.

Grupa fudbalskih klubova, njih ukupno 12, objavila je da će osnovati elitnu Superligu, na šta je UEFA reagovala pretnjom suspenzijama, odlaganjem utakmica Lige šampiona i Lige Evrope, dok su negativan stav prema tome izneli i fudbalski savezi zemlja odakle dolaze ti klubovi.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson, rekao je da klubovi Premijer lige (Mančester junajted, Mančester Siti, Arsenal, Čelsi, Liverpul i  Totenhem) 'moraju da odgovore svojim fanovima' pre nego što pokrenu 'vrlo štetnu' promenu.

„To je čista pohlepa, oni su varalice“, rekao je legendarni as Mančester junajteda, Gari Nevil.

„Vlasnici Junajteda, Liverpula, Čelsija i Sitija nemaju nikakve veze sa fudbalom u ovoj zemlji. Navijači koji dođu na ovo tlo, to su ljudi koji su važni. Zaboravite na Glejzere (vlasnike Mančester junajteda), oni nemaju nikakve veze sa ovim klubom u pogledu trenutne istorije kluba i dugoročne budućnosti. Spustio bih se na njih kao tona cigle“, dodao je on.

Najuspešniji menadžer „crvenih đavola“ koji je trenutno u upravi kluba, ser Aleks Ferguson, rekao je da formiranje Superlige pomeranje od 70 godina stare istorije evropskog fudbala:

„U moje vreme kada sam bio trener Junajteda, igrali smo četiri finala Lige šampiona, i te noći su uvek bile posebne“.

FIFA, UEFA i Premijer liga već su pripretili klubovima, uključujući „veliku šestorku“ iz Engleske, da će biti izbačeni sa svih velikih takmičenja, a takođe su obećali i zabranu najboljim fudbalerima da igraju za svoje nacionalne selekcije. 

Žoze Murinjo - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Murinjo dobio otkaz!

S druge strane, Superliga je u ponedeljak zadala prvi udarac, otkrivajući da je poslala pismo fudbalskim upravnim telima i „podnela zahtev pred nadležnim sudovima“ u Engleskoj, Španiji i Italiji kako bi se obezbedilo da takmičenje započne već u avgustu bez „kaznenih mera“ koje su najavljene.

Stručnjaci tvrde da je moguća i velika pravna bitka pred Višim sudom u Londonu jer bi plan o formiranju Superlige Evrope mogao da prekrši zakon o konkurenciji Ujedinjenog Kraljevstva.

Prema pisanju Dejlimejla, Vlada Velike Britanije priprema vrlo robusne mere zauzvrat, uključujući i Ministarstvo unutrašnjih poslova koje povlači policijsku podršku sa utakmica. Takođe bi moglo da dođe i do sankcionisanja vlasnika fudbalskih giganata Premijer lige.

Ključni igrači u novim evropskim planovima su američki vlasnici Junajteda, Liverpula i Arsenala (Džoel Glejzer, Džon Henri i Sten Krenke), a podržani su od strane ruskog oligarha Romana Abramoviča iz Čelsija, vlasnikom Sitija iz Abu Dabija i britanskim milijarderom iz Totenhema, Džoom Luisom

Najekstremnija novina mogla bi da bude promena vlasničkih pravila za klubove koja bi odražavala nemački model po kom investitori mogu da imaju samo 49 posto udela u vlasništvu, a navijači 51 procenat. Ovo bi osiguralo da pristalice uvek imaju odlučujući glas na sastancima odbora.

Poslanik Torijevaca u britanskom Parlamentu i bivši predsedavajući Odbora za digitalna pitanja, kulturu, medije i sport, Demijan Kolins, rekao je da je najava formiranja Superlige 'trik' za dobijanje više novca kada bude dogovoren novi plan Lige šampiona ove godine, zbog toga što se novac deli između većeg broja klubova. 

„Izgleda potpuno cinično - pregovarački trik za dobijanje više novca. Ovo potiče od vlasnika američkih klubova koji su doneli ideje iz NFL-a“, rekao je Kolins.

Zemljotres u fudbalskoj Evropi – bogati najavili Superligu, UEFA prekinula Ligu šampiona!

„Zvezda je protiv, taj sistem vodi amerikanizaciji sporta“

Da li je „revolucija“ rešenje za uzdrmane velikane?

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala