Patrušev Salivanu: Neprihvatljivo mešanje SAD u unutrašnje poslove Rusije, Moskva spremna za dijalog

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaSekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Pratite nas
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev razgovarao je telefonom sa pomoćnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom kome je ukazao na neprihvatljivost mešanja SAD u unutrašnje poslove Rusije i njenih saveznika.
„Ruska strana ukazala je na neprihvatljivost mešanja Sjedinjenih Američkih Država u unutrašnje stvari Ruske Federacije i njenih saveznika, na neosnovanost i nedokazanost optužbi protiv Rusije, na osnovu kojih je Bela kuća uvela paket antiruskih sankcija“, saopštila je pres služba Saveta bezbednosti Rusije.

U saopštenju se dodaje da je telefonski razgovor održan na inicijativu američke strane. 

Patrušev i Salivan takođe su razgovarali o problemima u vezi sa učešćem Rusije i Sjedinjenih Američkih Država u Sporazumu o otvorenom nebu.

„Istaknuti su značaj što skorijeg pokretanja bilateralnog mehanizma za stratešku stabilnost, potreba za saradnjom Rusije i SAD u vezi sa nuklearnim problemom Korejskog poluostrva i u vezi sa situacijom oko iranskog nuklearnog programa. Dotaknuti su problemi vezani za učešće dveju država u Sporazumu o otvorenom nebu“, dodaje se u saopštenju.

Samit dvojice predsednika

Dvojica diplomata razmatrali su i temu priprema za samit na najvišem nivou i moguće pravce u razvoju rusko-američke saradnje, navela je pres služba Saveta bezbednosti.

„Gospodin Salivan i sekretar Patrušev razgovarali su o perspektivi održavanja samita između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, a takođe su se složili da održavaju kontakte“, potvrdila je pres služba Bele kuće.

Bela kuća napominje da su predstavnici dveju zemalja takođe razgovarali o pitanjima „bilateralne, regionalne i globalne agende koja izazivaju zabrinutost“.  

Spremnost za normalizaciju odnosa

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije potvrdio je pomoćniku američkog predsednika za nacionalnu bezbednost spremnost za nastavak dijaloga u interesu normalizacije odnosa između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država i međunarodne bezbednosti, ističe se u saopštenju  Saveta bezbednosti.

„Bez obzira na nekonstruktivne korake američke strane koji su doveli do dalje degradacije bilateralnih odnosa, potvrđena je spremnost za nastavak dijaloga u interesu normalizacije odnosa Moskve i Vašingtona i osiguranja međunarodne bezbednosti“, zaključuje se u saopštenju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala