Italija kupila 84 tone bagremovog meda iz Srbije i hoće još: Analize otkrivaju zašto je tako poseban

© Foto : PixabayMed
Med - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Pratite nas
Pogon „Naš med“ iz Rače je na italijansko tržište izvezao 84 tone bagremovog meda, a analize pokazuju da je med visokog kvaliteta i da ima visok procenat polena.

„Otkupljena su četiri šlepera bagremovog meda, a narednih dana će platiti i preuzeti i peti. Analize su bile perfektne po svim parametrima, a posebno smo zadovoljni visokim procentom polena, kaže za Tanjug Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Rodoljub Živanović.

Kupci zahtevaju da u medu nema pesticida i antibiotika, a da analize koje se rade na njih moraju biti nula, kaže on i ukazuje da je Italija najzahtevnija kada je kvalitet meda u pitanju.

Analize meda, se prema rečima Živanovića rade, u zemlji gde kupac hoće.

„Pre izvoza meda, uzima se uzorak meda od pčelara, homogenizuju se uzorci i šalju na analizu u inostranstvo. Ako je med dobar, preuzima se, homogenizuje i napravi se jedna serija od 21 tone meda i ponovo se šalje na finalnu analizu koja treba da pokaže procente polena u medu“, pojašnjava Živanović. 

Čaj sa limunom, medom i đumbirom - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2020
Novo istraživanje: Med bi mogao postati alternativa antibioticima

Dodaje da je dosta bagrema izmrzlo, te da je teško predvideti kada će sledeći šleper meda biti izvezen.

Bagremov med je, inače, najzanimljiviji na svetskom tržištu, najviše se traži i ima najbolju cenu, a predsednik Saveza pčelarskih organizacija zaključuje da uvozimo med po duplo nižim cenama nego što ga izvozimo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala