„Huavej“ predstavio svoj prvi automobil /video/

© REUTERS / ALY SONG „Arkfoks alfa S“
 „Arkfoks alfa S“ - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Pratite nas
Kompanija „Huavej“ je zvanično postala i proizvođač automobila nakon što je na sajmu u Šangaju predstavila električni model razvijen s grupom BAIC.

Automobil pod nazivom „Arkfoks alfa S“ je potpuno električni model koji sadrži „Huavejev“ hardver i softver, dok je BAIC verovatno bio zadužen  za sve što se tiče proizvodnje.

„Huavej“ i BAIC će nuditi dva različita modela, a to su „Alfa S“ i Alfa S 11“, od kojih će svaki imati osnovnu i napredniju konfiguraciju. To znači da će kupci moći naručiti četiri verzije „Huavejevog“ automobila, prenosi portal Kliks.

„Arkfoks alfa S“ je „nakrcan“ tehnologijom te sadrži „Huavejev“ Kirin 990A procesor koji omogućava 5G podršku i korištenje operativnog sistema Harmoni OS, „Huavejevog“ operativnog sistema koji je prvobitno trebao poslužiti kao zamena za android, no kasnije je evoluirao i postao potpuna platforma namenjena gotovo svemu što „Huavej“ proizvodi.

Jedan od ciljeva je sinhronizacija između automobila i smartfona tako da „Harmoni OS“ omogućava laganu komunikaciju, a u unutrašnjosti automobila je ogromni ekran postavljen na armaturnoj ploči. Ovaj ekran omogućava putnicima da kontrolišu gotovo sve u automobilu, od infotejnmenta do mogućnosti autonomne vožnje.

Naravno, moguće su i glasovne naredbe, ali automobil podržava i komande pokretima tako da je interakcija moguća bez dodira.

Automobil dolazi s baterijom od 93,5 kvč koja je dovoljna da osigura domet veći od 700 km. Brzo punjenje je također impresivno tako da je deset minuta punjenja dovoljno za prelazak 197 km.

Baterija dolazi s pametnom kontrolom temperature, tako da punjenje ne dozvoljava preterano zagrejavanje. Dostupno je i bežično punjenje, no ono traje duže.

Autonomni mod vožnje koristi mape koje osigurava „Huavej“, a zasad su je dostupno i funkcionalno u nekoliko kineskih gradova uključujući Peking, Šangaj i Šenžen.

Prodaja počinje nešto kasnije ove godine po cijeni od 38.700 dolara za osnovnu, odnosno 66.000 dolara za najbolju verziju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala