Grčka otvorila granice za građane Srbije

Pratite nas
Granica sa Grčkom za državljane Srbije zvanično je otvorena u 8 časova.

Srpski putnici mogu da pređu granicu na dva prelaza sa Bugarskom, na Promahonasu i Nimfeji, a sve ovo važi do 14. maja.

Podsetimo, tu informaciju je pre četiri dana za Sputnjik potvrdio i ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević.

Građani Srbije, međutim, za sada neće moći da se kreću po Grčkoj, već će biti obavezni da idu samo u mesto u kojem su rezervisali smeštaj.

Kako prenosi RTS sa graničnog prelaza Gradina, prema Bugarskoj gužvi nema i saobraćaj je slabog intenziteta. Nezvanično, od jutros su preko tog prelaza prošla samo tri automobila koja su se uputila prema Grčkoj.

U Bugarsku može da se uđe samo sa pi-si-ar testom ali ukoliko se ide samo u tranzitu, test nije potreban. Put do Grčke preko Bugarske je dug 230 kilometara, i mahom je auto-put.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je rekla da su uslovi za putovanje u Grčku potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata.

„Svako ko putuje u Grčku mora da popuni PLF formular 24 sata pre dolaska u zemlju. I dalje će se sprovoditi nasumično testiranje turista. Gosti će morati da se pridržavaju svih restriktivnih mera koje važe i za državljane Grčke“, rekla je Matićeva nedavno za „Večernje novosti“.

Takođe, ministarka Tatjana Matić je za TV Prva potvrdila i saradnju između ministarstva i Kancelarije za IT, ali i svih turističkih agencija.

„Svi koji su zainteresovani kada uplate aranžman mogu da se prijave i za prioritetno vakcinisanje“, rekla je ona.

Dodala je da je resorno ministarstvo imalo uspešne pregovore sa Grčkom, ali i da druge zemlje prihvataju potvrde o vakcinama iz Srbije.

Zvanično, letnja sezona u Grčkoj počinje sredinom maja i od tada će u tu zemlju moći da se uđe preko Severne Makedonije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala