Dodvoriti se Vašingtonu preko leđa Moskve: Šta stoji iza proterivanja ruskih diplomata iz Češke

© Sputnik / Evgeniя Novoženina / Uđi u bazu fotografijaAmbasada Češke u Moskvi
Ambasada Češke u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Pratite nas
Proterivanje ruskih  diplomata iz Češke je pokušaj ove zemlje da se dodvori svojim prekookeanskim partnerima preko leđa Moskve, ali i da se, kako smatraju ruski eksperti, „Rosatom“ izbaci iz igre u tenderu za češku atomsku elektranu „Dukovani“.

Češka je proterala 18 ruskih diplomata nakon što je češki premijer Andrej Babiš saopštio da Prag sumnjiči rusku obaveštajnu službu GRU da je odgovorna za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Komentarišući optužbe iznete sedam godina od incidenta, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da su one „skrpljene na brzinu“ te da je izgovor za proterivanje ruskih diplomata karikatura, apsurd i besmislica i «izmišljeni, prljavi i odvratni fejk», a da iza svega stoje Sjedinjene Države. Rusija je kao odgovor na proterivanje svojih diplomata iz Češke proglasila 20 službenika ambasade Češke personama non grata.

Česi se dodvoravaju Americi

Očigledno je da su Česi ovde instrument u igrama većih geopolitičkih snaga, smatra politikolog Aleksandar Konjkov. Štaviše, on dodaje da se ovi potpuno neočekivani događaji odvijaju upravo kada Česi pokušavaju na sve načine da se probiju u prvi plan informacionog prostora.

„Usled novih sankcija koje su Sjedinjene Države uvele prošle nedelje, prvo što mi pada na pamet je da Česi na ovaj način podilaze svojim prekookeanskim partnerima. Verujem da ovo nije lokalna inicijativa, već opšta linija koju su zapadni igrači usvojili u kontekstu privlačenja pažnje nove američke administracije. Nažalost, Prag je prihvatio ovaj politički kurs. Mislim da možemo očekivati pokušaje Češke da se dodvori Americi preko leđa Rusije i drugih manjih evropskih igrača“, istakao je Konjkov.

Udar na Rosatom

Politikolog Jurij Svetov uveren je da su u ovom slučaju ekonomski razlozi evidentno na prvom mestu, imajući u vidu najavu čeških zvaničnika da će „Rosatom“ narednih dana i zvanično biti isključen iz kandidata za učešće na tenderu za izgradnju novog energetskog bloka na nuklearnoj elektrani „Dukovani“. On smatra da smo svedoci napada na „Rosatom“ sa raznih pozicija, jer je to uspešna kompanija koja je stekla dobru reputaciju i koja gradi nuklearne elektrane u mnogim zemljama.

„Obratite pažnju na cirkus koji se odvija oko nuklearne elektrane u Belorusiji. Nju je izgradio „Rosatom“ na osnovu projekta koji je prošao sve vrste provera. Ipak, baltičke zemlje neprestane dižu uzbunu govoreći da ova nuklearna elektrana predstavlja pretnju za celu Evropu. Zahtevaju od Rusije da dokaže da električna energija koja se isporučuje Letoniji i Litvaniji nije iz beloruske nuklearke, a svi smo deo istog prstena“, naglasio je Svetov.
© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaSvedoci smo napada na „Rosatom“ sa raznih pozicija, jer je to uspešna kompanija koja je stekla dobru reputaciju i koja gradi nuklearne elektrane u mnogim zemljama.
Dodvoriti se Vašingtonu preko leđa Moskve: Šta stoji iza proterivanja ruskih diplomata iz Češke - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Svedoci smo napada na „Rosatom“ sa raznih pozicija, jer je to uspešna kompanija koja je stekla dobru reputaciju i koja gradi nuklearne elektrane u mnogim zemljama.

Politikolog veruje da se može očekivati sledeća faza te ofanzive u vidu napada na nuklearnu elektranu koja se gradi u Finskoj, jer je „Rosatom“ ozbiljan konkurent u važnoj industriji koja je od ključne važnosti za ekonomije zemalja u kojima se grade nuklearne elektrane, dok su sankcije u ovom slučaju složene prirode.

Skretanje pažnje sa pokušaja organizovanja prevrata u Belorusiji

Po mišljenju Jurija Svetova, u situaciji sa Češkom treba obratiti pažnju na to da su akcije Češke pokušaj da se skrene pažnja sa Belorusije, to jest sa  optužbi protiv Amerikanaca da su umešani u pokušaj organizovanja državnog udara u Belorusiji i ubistva predsednika Aleksandra Lukašenka. Na drugom mestu je, kako kaže, vakcina „Sputnjik Ve“.

„Podsetiću vas da su u susednoj Slovačkoj pokušaji kupovine ruske vakcine doveli do rekonstrukcije vlade. Dakle, ovo je igra na raznim pravcima koja je zakačila i kompaniju „Rosatom“, ističe ekspert.

Politikolog se takođe osvrće na činjenicu da je Bajden za vreme mandata Obame bio zamenik predsednika, a Obama je tada govorio da je ruska ekonomija kao rezultat američkih sankcija razbijena na komade.

„Sada je Bajden predsednik, ali se ispostavilo da ruska ekonomija nije razbijena na komade, ona i dalje funkcioniše i čak je i pandemiju izdržala. Stoga Amerikanci moraju nastaviti sa napadom da bi dokazali da su američke sankcije zaista pogubne za Rusiju“, zaključio je Svetov.

Iz Kremlja inače poručuju da se kategorički ne slažu sa zaključcima Češke o navodnoj umešanosti ruskih specijalnih službi u eksploziju u Češkoj 2014. godine, dok iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije upozoravaju da je češka dezinformacija o tom incidentu uključila mehanizam destrukcije odnosa Praga i Moskve.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala