Češki premijer: Reakcija Rusije na proterivanje diplomata ─ neadekvatna

© AP Photo / Petr David JosekPremijer Češke Andrej Babiš
Premijer Češke Andrej Babiš  - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Pratite nas
Premijer Češke Andrej Babiš namerava u utorak da razgovara sa prvim potpredsednikom vlade i ministrom spoljnih poslova Janom Hamačekom o reakciji Rusije na proterivanje 18 diplomata iz Praga, koju smatra neadekvatnom.
„Reakcija Rusije (na proterivanje 18 diplomata) nije bila adekvatna. Uostalom, nismo mi naneli štetu, nismo mi poslali agente na diverziju. O tome ću razgovarati sa Hamačekom u utorak“, rekao je premijer na brifingu.

Babiš je 17. aprila saopštio da je Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata

Sledećeg dana objavljene su recipročne mere Rusije. Ambasador Češke u Moskvi Viteslav Pivonka pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde je obavešten da je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglašeno za persone non grata i da oni moraju da napuste Rusiju u roku od 24 sata. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti ruskih obaveštajnih službi u eksploziju u Vrbjetici apsurdne, neosnovane i izmišljene.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala