Češka ne isključuje nove „proporcionalne mere“ prema Rusiji

© AP Photo / Petr David JosekMinistar spoljnih poslova Češke Jan Hamaček.
Ministar spoljnih poslova Češke Jan Hamaček.  - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Pratite nas
Reakcija Rusije na mere koje je preduzeo Prag bila je vrlo oštra i Češka ne isključuje „novi proporcionalni odgovor“, izjavio je na brifingu prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Jan Hamaček.

„Reakcija ruske strane na mere koje je preduzeo Prag bila je veoma oštra. Mere koje je preduzela ruska strana nisu predstavljale proporcionalan odgovor. Mi u vladi ćemo odlučiti šta da  radimo dalje. Ne treba isključiti s naše strane novi proporcionalni odgovor“, istakao je Hamaček.

Prag, Češka - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Češka: Nismo očekivali ovako snažnu reakciju Rusije

Premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da je Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata

Sledećeg dana objavljene su recipročne mere Rusije. Ambasador Češke u Moskvi Viteslav Pivonka pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde je obavešten da je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglašeno za persone non grata i da oni moraju da napuste Rusiju u roku od 24 sata. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti ruskih obaveštajnih službi u eksploziju u Vrbjetici apsurdne, neosnovane i izmišljene.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala