Njihovo postojanje je bilo tajna: Gradovi čije misterije još nisu razrešene /foto/

© Sputnik / Aleksandr Melnikov / Uđi u bazu fotografijaHram u steni El-Hazne grobnica faraona, drevni grad Petra, Jordan
Hram u steni El-Hazne grobnica faraona, drevni grad Petra, Jordan  - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Postoje gradovi koji se ne mogu naći na mapama. U neke od njih se ne može ući, neki su bili izgubljeni vekovima, a neki kriju opasne misterije. Ove slepe tačke već dugo intrigiraju istraživače, potpiruju teorije zavere i izazivaju osećaj nelagodnosti zbog nepoznatog.

Šta može biti intrigantnije od lokacije kojoj ne možete da pristupite? Iako su mnoga od ovih mesta danas otvorena za širu javnost, neke tajne su i dalje duboko zakopane. Koji su to najpoznatiji tajni gradovi sveta?

Černobil 2, Ukrajina

Zamislite da se vozite seoskim putem u severnoj Ukrajini i ugledate džinovsku antenu koja se nadvija nad šumom u daljini. Danas svetski poznata „Duga”, sa 700 m dužine i 150 m visine, za lokalno stanovništvo je ranije predstavljala samo metalni predmet čudnog izgleda. Smešten u blizini nesrećne nuklearne elektrane u Černobilu, ogroman protivraketni radar služio je tajnom naselju poznatom kao Černobil 2. Radar je svojevremeno dobio nadimak „Ruski detlić” zbog karakterističnih zvukova koje su hvatali predajnici sa Zapada. Međutim, njegova prava svrha i dalje ostaje obavijena velom tajne. Na sovjetskim mapama tajno naselje je prikazano kao dečiji letnji kamp, prenosi portal „Travel magazin“.

Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Objava koju deli Antonio Batinić (@antoniobphotography)

Ouk Ridž, Tenesi (SAD)

Smešten u mirnom, jugoistočnom delu zemlje, Ouk Ridž izgleda kao bilo koji mali grad Tenesija. Osim što je u pitanju jedno od mesta odgovornih za stvaranje oružja za masovno uništenje. Davne 1942. godine, dok je besneo Drugi svetski rat, američka vlada je odlučila da stvori grad za razvoj atomske bombe. Brzo je došla do zemljišta u mirnoj dolini, u blizini reke Klinč. Tu je izgrađen čitav novi grad, za potrebe projekta Menhetn, strogo poverljivog nuklearnog programa. Život u Ouk Ridžu je bio nalik životu u bilo kom drugom malom američkom gradu, osim što su stanovnici odlazili u fabrike koje su proizvodile obogaćeni uranijum.

Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Objava koju deli Worthless Opinions (@worthlessopinionspodcast)

Ouk Ridž nije zvanično postojao za širu javnost. Međutim, i lokalno stanovništvo je otkrilo pravu svrhu svog rada tek nakon što je bomba „Mali dečak” bačena na Hirošimu 1945. godine.

Vinsdorf, Nemačka

Usamljeni kip Lenjina sablasno stoji usred Vinsdorfa. Danas je ovo napušteni grad prepun propalih zgrada u kojima se samo čuje zvuk vetra kako huji kroz prazne hodnike. Nazvan „Mala Moskva”, ovaj grad na svega 20 km od Berlina bio je pun života pre nekoliko decenija. Posle Drugog svetskog rata, Vinsdorf je postao najveći vojni sovjetski kamp izvan komunističke imperije. Ovde je dominirao ruski jezik, vozovi su redovno saobraćali do ruske prestonice, a grad je bio zabranjen za nemačko stanovništvo Istočne Nemačke. Zbog tajnovitog statusa i ograničenog pristupa bio je poznat i kao „Zabranjeni grad”. Nakon što su ga sovjetske trupe napustile 1994. godine, Vinsdorf je postao grad duhova u kome je vreme stalo.

Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Objava koju deli Sa Co (@lecosa1102)

Petra, Jordan

Postoje tajni gradovi koje su gradile vlade, ali postoje i naselja koja su vekovima bila izgubljena, a zatim slučajno ponovo otkrivena. Petra je upravo takvo mesto. Njena priča ima avanturistički duh. Lokalni beduin je 1812. godine vodio švajcarskog pustolova Johana Ludviga Burkharta do misterioznih ruševina davno prohujale nabatejske civilizacije. Od tada, veličanstvena Petra, od crvenkastog kamena, privukla je milione putnika. Na površini od gotovo 500 kvadratnih kilometara, bivša prestonica Nabatejaca predstavlja zadivljujući kompleks uskih prolaza kroz klisure, veličanstvenih građevina, kamenih stepenica, grobnica i panoramskih pogleda koji oduzimaju dah.

Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Objava koju deli Brittney W. (@brits_travels)

Projekat „Rize”, Donja Šlezija, Poljska

Nije sve onako kako se čini u poljskoj provinciji Donja Šlezija. Ovde se nalazi veličanstveni zamak Ksjonž. Iako je sama palata spektakularna, naježićete se od onoga šta je ispod nje. Dvorac je jedna od tačaka Projekta Rize. U pitanju je tajni nacistički program za izgradnju mreže ogromnih podzemnih tunela upotrebom prisilnog rada zatvorenika koncentracionih logora i ratnih zarobljenika u lokalnim planinama. Nagađalo se i da će zamak postati mesto Hitlerovog štaba.

Prava svrha projekta ostaje nepoznata do danas, a nacisti su uništili svu dokumentaciju pri kraju Drugog svetskog rata. Ukupno postoji sedam podzemnih građevina koje se mogu pohvaliti ogromnim podzemnim halama, raznim oknima, propalim vojnim objektima i mnoštvom skrivenih prostorija.

Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Objava koju deli Zamek Książ/ Książ Castle (@ksiazcastle)

Prema lokalnoj legendi, nacistički voz prepun zlata i dragocenosti je zaplenjen u Vroclavu i blago je zakopano negde u lokalnim planinama. Mnogi su pokušavali da ga nađu i iskopaju, trošeći ogroman novac na to, ali do danas ništa nije pronađeno.

Saso San Gotardo, Švajcarska

Kada razmišljamo o švajcarskim Alpima, često zamišljamo veličanstvene vrhove planina i umirujuće panorame. Međutim, bajkovite planine su ujedno i sjajan način da se nešto sakrije. Tako je gotovo 60 godina Saso San Gotardo, džinovski podzemni grad-tvrđava, čuvan u tajnosti. Izgradili su ga Švajcarci tokom Drugog svetskog rata kako bi se obezbedila sigurna lokacija u slučaju invazije. Sa mrežom tunela, bunkerima, smeštajem za garnizone, bolnicom i balističkim naoružanjem, tvrđava je jedinstveno iskustvo smešteno doslovce u srcu planine. Danas se može posetiti u okviru multimedijalne ture koja obuhvata istoriju tvrđave i održivu budućnost Švajcarske. Uživanje u alpskim panoramama je i ovde zagarantovano, sa otvorenih prostora bunkera.

Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Objava koju deli Sasso San Gottardo (@sasso_san_gottardo)

Los Alamos, Novi Meksiko (SAD)

Ulazak kroz dobro čuvanu kapiju, zabrana svih kontakata sa spoljnim svetom, kodna imena za sve, čak i za novorođene bebe. Ovako je izgledao Los Alamos 1943. godine, centralni mozak projekta Menhetn. To je bio tajni grad koji je okupio najbolje svetske naučnike i inženjere u cilju stvaranja atomske bombe. Sav posao se obavljao u objektu jednostavno nazvanom Projekat Ispilon, što je danas Nacionalna laboratorija Los Alamos. Upravo tu je tim naučnika, na čelu sa Robertom Openhajmerom, stvorio do tada nezamislivo oružje za uništenje.

Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Objava koju deli JP▪️Bike▪️Beer▪️Travel (@jeffputerbaugh)

Kamp Vek, Grenland

Bilo je to 1960. godine kada je inženjerski korpus američke vojske započeo iskopavanje onoga što će postati Kamp Vek – tajni grad sakriven ispod ledene ploče Grenlanda. Smešten u zaleđenoj divljini 200 km od obale, podzemni kompleks je zvanično predstavljen danskoj vladi (koja je upravljala Grenlandom) kao arktički istraživački centar. Međutim, ovo je zapravo bio poligon za projekat Ledeni crv. Plan, u vreme Hladnog rata, je bio da se stvori postrojenje za lansiranje 600 nuklearnih projektila u blizini Sovjetskog Saveza. Tajni podzemni grad smeštao je više od 200 vojnika, a mogao se pohvaliti i nekim urbanim objektima, poput bioskopa, bolnice, prodavnice i kapele. Plan je na kraju propao zbog nestabilnog karaktera ledenih formacija i objekat je napušten 1967. godine.

Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Objava koju deli Thomas Aue Sobol / Planet2030 (@thomasauesobol)

404, Kina

Grad 404 je bio deo kineskog nuklearnog programa. Tajna za spoljašnji svet, 404 je stvoren 1958. godine sa ciljem razvijanja nuklearne bombe. Udaljena lokacija u pustinji Gobi savršeno je odgovarala statusu grada sa ograničenim pristupom. U jeku Hladnog rata, ovo je bio dom za gotovo 100.000 ljudi, uglavnom nuklearnih naučnika, tehničara, lekara i drugih profesionalaca potrebnih za fabrički rad. Danas nije ostalo ništa od nekadašnje nuklearne slave. Tokom 2007. godine većina meštana se preselila u najbliži grad, ostavljajući za sobom prašnjavi grad duhova usred pustinje.

Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Objava koju deli Jacob Zhu (@fatdudejacob)

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala