Zaharova: Češku uskoro očekuju recipročni koraci Rusije za proterivanje diplomata

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2021
Pratite nas
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da će Rusija u najskorije vreme objaviti recipročne mere za proterivanje zaposlenih u ruskoj ambasadi u Češkoj.
„Nećemo trčati pred rudu, predstoji radna nedelja. Bilo je važno da se jasno odgovori na takve korake, a konkretna primenjena realizacija ove odluke ih očekuje, mislim, u najskorije vreme“, izjavila je Zaharova za televiziju „Rusija 1“, odgovarajući na pitanje voditelja o stepenu ozbiljnosti odgovora Rusije na proterivanje diplomata iz Češke.

Ona je dodala da su češke vlasti pokazale odsustvo nezavisne politike kako u međunarodnim poslovima, tako i u izgradnji odnosa sa Rusijom.

„Povremeno potpuno karikirani postupci Praga, koji je juče pokazao odsustvo bilo kakve nezavisne politike kako u međunarodnim poslovima, tako i direktno u izgradnji bilateralnih odnosa sa našom zemljom. Ovo je takođe deo opšte šeme – vazalstvo 21. veka“, rekla je Zaharova, dodajući da je u svetu, čini se, nestala vazalna zavisnost, ali da je ovaj mehanizam ponovo aktiviran.

Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2021
Češkoj stigao odgovor iz Rusije: Znate dobro šta za ovim sledi
„Sjedinjene Američke Države pokrenule su – u aktivnom informaciono-političkom prostoru – vazalni mehanizam na novom tehnološkom nivou, ali princip je isti: da Varšava i Prag služe interesima Sjedinjenih Američkih Država“, istakla je portparolka.

Premijer Češke Andrej Babiš saopštio je u subotu da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata

Takođe je policija Češke objavila poternicu za državljanima Rusije Aleksandrom Petrovom i Ruslanom Boširovom koje London optužuje da su odgovorni za trovanje bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala