Uhapšeni za pokušaj ubistva Lukašenka vrbovao vojnike za prevrat

© Sputnik / Ivan Rudnev / Uđi u bazu fotografijaZgrada KGB u Minsku
Zgrada KGB u Minsku - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2021
Pratite nas
Lica privedena u slučaju pripreme atentata na predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka i vojnog prevrata sarađuju sa istragom i daju priznanja, izjavio je načelnik odeljenja istražne uprave KGB Belorusije Konstantin Biček.
„Trenutno se nastavljaju istražne radnje. Privedena lica smeštena su u istražni pritvor KGB. Oni sarađuju sa istragom, daju priznanja. Između ostalog, pripremili smo zahteve nadležnim pravosudnim institucijama stranih država da nam pruže pravnu pomoć u istrazi ovog krivičnog slučaja“, rekao je Biček u intervjuu za televiziju „ONT“.

Biček je dodao da je advokat Jurij Zenkovič, koji je pripremao atentat na predsednika Belorusije i prevrat, povezan sa američkim obaveštajnim službama i da je pokušao da vrbuje vojna lica koja su bila spremna da za novčanu kompenzaciju učestvuju u nasilnom svrgavanju vlasti.

„Državljanin SAD Jurij Zenkovič, prema dobijenim informacijama, bio je povezan sa američkim obaveštajnim službama. Na teritoriji Republike Belorusije tražio je i pokušavao da vrbuje i podmićuje vojnike Oružanih snaga Republike Belorusije i policijskih snaga koji bi bili spremni da učestvuju u nasilnom svrgavanju aktuelne vlasti za novčanu nagradu“, objasnio je on.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je 17. aprila objavio da je privedena grupa ljudi koja je pripremala atentat na njega i njegovu decu. Prema rečima predsednika, u ovo su umešane američke obaveštajne službe. Pri tome su grupu činili i državljani Belorusije i stranci koji su, prema izjavi beloruskog KGB, pored fizičkog eliminisanja Lukašenka i članova njegove porodice, želeli da organizuju oružanu pobunu kako bi nasilnim putem preuzeli vlast.

Kako je saopštila Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB), u Moskvi je, između ostalog, priveden i advokat sa dvojnim – američkim i beloruskim državljanstvom Jurij Zenkovič i beloruski politikolog Aleksandar Feduta – takođe sa dvojnim državljanstvom, koji su zajedno sa ostalim članovima grupe planirali vojni puč 9. maja u Minsku. U istoj grupi je bio i lider opozicione stranke Grigorij Kostusev.

Međutim, kasnije je portparol Stejt departmenta izjavio da američke vlasti nisu stajale iza pokušaja atentata na Lukašenka.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala