Srce je poslalo u penziju vernog Popovičevog vojnika koji nije dočekao prsten

© AP Photo / Darren AbateBivši američki košarkaš Lamarkus Oldridž
Bivši američki košarkaš Lamarkus Oldridž - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2021
Pratite nas
Američki košarkaš Lamarkus Oldridž šokirao je NBA svet odlukom da završi karijeru usred sezone.

Oldridž je to uradio zbog problema sa srcem, tačnije zbog neregularnog rada srca.

„Tokom 15 godina sam košarku stavljao ispred svega. Sada je vreme da svoje zdravlje i porodicu stavim ispred svega“, naveo je Oldridž.

​Tridesetpetogodišnji krilni centar je karijeru započeo u Portland Trejlblejzersima, odakle je, posle devet godina, prešao u San Antonio Sparse, a usred ove sezone je postao član Bruklin Netsa.

Time je postao još jedan u nizu košarkaša koji u veteranskim godinama hrle u timove sastavljene od zvezda NBA lige, ne bi li uspeli da se domognu šampionskog prstena.

Ipak, njegova vernost Sparsima i filosofiji Grega Popoviča, ostaće upamćena kao jedan od poslednjih takvih slučajeva u individualizovanom takmičenju kakvo je NBA liga.

Tokom karijere je sedam puta bio Ol-star, dva puta član drugog najboljeg tima sezone, a tri puta član trećeg najboljeg tima sezone.

Zabeležio je 19.951 poen, 8.478 skokova i 2.034 asistencije.

​Problem sa srcem osetio je tokom utakmice protiv Los Anđeles Lejkersa prošle subote, nakon čega mu se stanje pogoršalo.

„Narednog jutra sam rekao ekipi šta mi se desilo i oni su mi pomogli da odem do bolnice. Iako mi je sada bolje, to što sam tada osetio predstavlja jedan od najstrašnijih trenutaka u životu“, objasnio je Oldridž.

Lamarkus je u Bruklin došao kako bi se pridružio Kevinu Durentu, Kajriju Irvingu i Džejmsu Hardenu u pohodu na titulu.

Iako će bez njegove pomoći imati teži posao na putu ka trofeju, iz Bruklina su Oldridža maksimalno podržali u odluci da završi karijeru.

Poznati američki novinar Stiven Ej Smit - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
„Sve ih testirajte na drogu“: Amerikanac besan zbog ponižavanja Jokićevog „Robina“

„Znamo da ovo nije laka odluka za njega, ali posle konsultacije sa medicinskim stručnjacima, on je doneo najbolju odluku za sebe, svoju poridicu i život posle košarke“, rekao je generalni menadžer ekipe Šon Marks.

Demijan Lilard, plejmejker Portlanda i bivši saigrač Oldridža, objasnio je da je „ostao šokiran“ nakon što je saznao šta se desilo.

„Mislim da je u ovakvim situacijama košarka poslednja stvar kojom bi trebalo da se bave i on i svi ostali. Siguran sam da je odluka bila teška za njega i drago mi je što je doneo pravu odluku za sebe i svoju porodicu“, izjavio je Lilard.

​Nakon vesti o povlačenju otkriveno je da je Oldridžu još 2007. godine ustanovljen Volf-Parkinson-Vajtov sindrom, koji je utiče na neregularan rad srca, ali trenutno nije poznato da li je on povezan sa situacijom koja mu se desila na pomenutoj utakmici protiv Lejkersa.

O svemu je govorio i Greg Popovič.

„Zahvalni smo mu na predanosti na terenu i van njega. On je bio surovi profesionalac koji je imao jedinstveno umeće i veliko poštovanje prema našoj igri“, kazao je Popovič.

Lamarkus je, zaista, bio košarkaš jedinstvenog stila, koji postaje demode u savremenoj NBA ligi jer uključuje timsku košarku i šuteve sa distance za dva poena, toliko nepopularne i prezrene u aktuelnom momentu najboljeg košarkaškog takmičenja na svetu. 

Kao takav, Oldridž nije privlačio previše pažnje, nije postajao zvezda, ali je to svojim skupom veština bio od prvog do poslednjeg dana profesionalne karijere, što predstavlja dodatni gubitak za duh igre i očuvanje izvornih vrednosti. 

„Ludi Srbin“ i „visoki debeljuca“ – šta legendarni trener kaže o Jokiću? /video/

Kako se američka sudbina poigrala sa Srbinom i Slovencem

Amerikanci odabrali novac pre zdravlja

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala