Rusija o proterivanju svojih diplomata: Češka nadmašila i svoje prekookeanske gospodare

© Sputnik / Alexey Kudenko / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo spoljnih poslova Rusije
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2021
Pratite nas
Rusija izražava odlučan protest vlastima Češke zbog proterivanja 18 službenika ruske ambasade, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„Preduzećemo mere koje će naterati autore ove provokacije sa shvate svu punoću odgovornosti za uništenje temelja normalnog razvoja odnosa između naših država“, navodi se u dokumentu.

U resoru smatraju apsurdnim optužbe na račun ruskih državljana o umešanosti u eksplozije skladišta u Češkoj.

„Vlasti Češke su donele odluku bez presedana o proterivanju 18 službenika ruske ambasade pod neutemeljenim i izmišljenim izgovorima o umešanosti ruskih specijalnih službi u eksploziju iz 2014. godine na vojnim skladištima u Vrbjetici. To je, tim pre, apsurdno jer je češko rukovodstvo ranije za eksploziju krivilo vlasnike tih skladišta“.

MIP navodi da u izjavama čeških vlasti vidi trag Vašingtona.

„Ovaj neprijateljski korak je bio nastavak serije antiruskih akcija koje Češka preduzima poslednjih godina. Ne može se ne primetiti američki trag. U želji da se udovolji SAD zbog nedavnih američkih sankcija Rusiji, češke vlasti su u tom delu čak i nadmašile svoje prekookeanske gospodare“, ukazali su u Ministarstvu.

Podsetimo, premijer Češke Andrej Babiš izjavio je juče da Prag optužuje ruske specijalne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u Vrbjetici 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova je izjavio da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata. Takođe, Policija Češke objavila je ranije poternicu za državljanima Rusije Aleksandrom Petrovom i Ruslanom Boširovom koje London optužuje da su odgovorni za trovanje bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala