Premijer Češke: „Rosatomu“ neće biti dozvoljeno učešće na tenderu za nuklearku

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaLogo korporacije "Rosatom"
Logo korporacije Rosatom - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2021
Pratite nas
Vlade Češke neće dozvoliti ruskoj državnoj korporaciji „Rosatom“ da učestvuje na tenderu za izgradnju novog energetskog bloka u nuklearnoj elektrani „Dukovani“ na jugoistoku zemlje, smatra češki premijer Andrej Babiš.  
„Mislim da (‘Rosatomu’) ne treba da se dozvoli da učestvuje (na tenderu). Pretpostavljam da će vlada tako i odlučiti“, rekao je Babiš za „Češku TV“.

Ranije je zamenik premijera Češke i ministar industrije i trgovine zemlje Karel Havliček izjavio da je vrlo malo verovatno da bi „Rosatom“ mogao da dobije tender za nuklearnu elektranu „Dukovani“.

Ulaz u zgradu češkog Senata - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2021
Češki Senat predložio EU proširivanje antiruskih sankcija

Prijave za učešće na tenderu novog energetskog bloka češke nuklearne elektrane, koja je izgrađena 1985-1987. prema sovjetskom projektu, predali su ruska državna korporacija „Rosatom“, američka kompanija „Vestinghaus“, kineski „Čajna dženeral nuklear pauer“, francuski „EdF“ i južnokorejska kompanija „KHNP“. Pobednik tendera treba da bude utvrđen najkasnije do 2024. godine. Izgradnja samog bloka trebalo bi da započne 2029. godine, a završi se 2036. godine. Vrednost projekta je oko šest milijardi evra.

Moguće učešće firmi iz Rusije i Kine u izgradnji novog energetskog bloka nuklearke više puta su kritikovali lideri opozicionih partija, kao i češka kontraobaveštajna služba. Više od 30 predstavnika gornjeg i donjeg doma parlamenta napisalo je zajedničko pismo vladi u oktobru prošle godine, tražeći od nje da ne dozvole firmama iz Rusije i Kine da se nadmeću za novu energetsku jedinicu iz bezbednosnih razloga. Kao rezultat toga, češka vlada je u martu ove godine isključila kinesku kompaniju iz potencijalnih ponuđača.

Sa svoje strane, predsednik zemlje Miloš Zeman više puta je izjavljivao da podržava najšire moguće učešće stranih kompanija na tenderu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala