Moja Rusija: Crveni trg – srce Moskve i cele Rusije /video/

© Sputnik / Vladimir VяtkinPogled na Crveni trg u sumrak
Pogled na Crveni trg u sumrak - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2021
Pratite nas
Smešten uz zidine Kremlja, Crveni trg s pravom nazivaju „srcem Moskve“, simbolom prestonice i cele Rusije. Ime je dobio od staroslovenske reči „krasni“, koja je značila lep, da bi kasnije dobila značenje crven. Crveni trg je dobio ime po svojoj nesvakidašnjoj lepoti, a ne po  crvenoj boji cigle koja dominira.

Smatra se glavnim trgom ne samo Moskve, nego i cele zemlje. Svedok je mnogih sudbonosnih događaja u istoriji zemlje i glavna arena grandioznih svečanosti, velikih vojnih parada i prva destinacija svih turista koji dođu u prestonicu Rusije.

© Flickr / Julien BarrierStatua konjanika na Crvenom trgu
Moja Rusija: Crveni trg – srce Moskve i cele Rusije /video/ - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2021
Statua konjanika na Crvenom trgu
Većina istoričara smatra da je Crveni trg osnovan krajem 15. veka, po ukazu Ivana Trećeg, koji je naložio da se uklone sva dotadašnja zdanja i da se oslobodi mesto za redove trgovačkih tezgi. To je bilo mesto gde se trgovalo i gde se narod masovno okupljao kako bi čuo carske ukaze i kako bi razgovarao o gorućim temama i problemima.

Simbol Crvenog trga, Moskve i Rusije je Hram Pokrova Bogorodice na rovu, u narodu poznatiji kao Hram Vasilija Blaženog.

Izgrađen je po nalogu Ivana Groznog  u čast pripajanja Kazanjskog hanstva Rusiji. Legenda kaže da je car, zapanjen lepotom crkve, oslepeo arhitektu kako ni za koga više ne bi izgradio tako lepu građevinu.

© Sputnik / E. Stopalov / Uđi u bazu fotografijaCrveni trg 60-tih
Moja Rusija: Crveni trg – srce Moskve i cele Rusije /video/ - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2021
Crveni trg 60-tih
Još jedno predanje kaže da je novac za izgradnju hrama sakupljao Vasilije Blaženi – donosio je novčiće na Crveni trg i bacao ih preko desnog ramena, a niko ih nije ni takao jer su se plašili jurodivog, koji je pred smrt celokupan iznos dao Ivanu Groznom za izgradnju hrama.

Vasilije Blaženi je imao dar prozorljivosti, preko cele godine je išao moskovskim ulicama gotovo bez odeće, propovedao milosrđe i činio čuda, zbog čega je proglašen za sveca. Predskazao je da će 1547. godine izbiti požar, što se zaista dogodilo. U tom požaru je uništena skoro trećina Moskve.

Za vreme Sovjetskog Saveza, bilo je predloga da se hram sruši, jer je smetao održavanju vojnih parada. Prema još jednom predanju, kada su Staljinu pokazali maketu na kojoj je Hram bio uklonjen, vođa SSSR-a je rekao: „Vrati to na mesto!“. Tako je hram opstao, uprkos pretnji da će biti srušen.

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaSpaska kula, crkva Pokrova Presvete Bogorodice i Hram Vasilija Blaženog u Moskvi
Moja Rusija: Crveni trg – srce Moskve i cele Rusije /video/ - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2021
Spaska kula, crkva Pokrova Presvete Bogorodice i Hram Vasilija Blaženog u Moskvi
Kakve još lepote skriva Crveni trg, kakva je njegova istorija i na kom bi mestu trebalo pomisliti želju da bi se ona ostvarila, saznajte u novoj epizodi „Moje Rusije“.

Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas svake druge nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.

Pročitajte i:

Sve emisije „Moja Rusija“ možete pogledati OVDE.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala