Češki ekspert: Proteruju ruske diplomate da bi sprečili uvoz vakcine

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2021
Pratite nas
Antiruska histerija u Češkoj i proterivanje 18 ruskih diplomata ima za cilj da se spreči kupovina ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), smatra ekspert za bezbednost i bivši direktor vladinog saveta za obaveštajnu delatnost Češke Jan Šnejder.

Da li je proterivanje ruskih diplomata povezano sa otkazivanje posete potpredsednika Vlade Jana Gamačka Moskvi?

- Ne mogu isključiti da u vlasti postoje snage koje su ovu racionalnu odluku Gamačka smatrale vrlo opasnom, jer je ona mogla biti uspešnom. Prema reakciji nekih eksperata i političara, vidi se da oni nastavljaju da misle na „Sputnjik Ve“. Kada čitava ova veštačka histerija splasne, videće se da je ceo ovaj skandal bio samo oštra konkurentska borba, čije učesnike ne brinu ljudski životi.

Da li proterivanje ruskih diplomata može biti povezano sa tenderom za izgradnju novog energetskog bloka na nuklearnoj elektrani „Dukovani“? Protiv učešća ruske kompanije „Rosatoma“ na tenderu su opozicija i specijalne službe…

- Po mom mišljenju, to je pokušaj da se jednim udarcem ubiju dva zeca – da se diskredituje dobavljač „Sputnjika Ve“ i istovremeno najbolji kandidat za isporuku novog energetskog bloka na nuklearnoj elektrani Dukovani. Za to pokreću antirusku kampanju, sličnu onoj sa trovanjem Skripalja i ko zna, možda će se setiti i malezijskog „boinga“. Ta dva slučaja danas imaju jednu zajedničku crtu: ni jedan od njih se nije istražen, a sankcije su bile uvedene uz kršenje svih osnovnih principa civilizovanog sveta, posebno pretpostavke nevinosti. Pre 30 godina smo želeli da postanemo deo, navodno, civilizovanijeg sveta, ali smo iz vatre prešli u vatru. Na žalost, postali smo deo bukvalno varvarskog sveta.

Eksplozija na skladištu se desila 2014. godine. Zašto je Češka čekala sedam godina sa optužbama?

- Ne znam, da li je našim istražiteljima za krivična dela trebalo sedam godina da otkriju ljude koji su upali u kompleks Vrbjetice. Iskreno, ne verujem. Ja gledam na razgovore o potvrđivanju podataka, kao legendu, kako bi se sakrilo pravo poreklo informacija. Treba primetiti da su se u Vrbjeticama desile dve eksplozije (prava eksplozija se desila 16. oktobra , druga 3. decembra), iza druge su takođe stajale ruske specijalne službe? Ili je možda neko čuvao informacije za povoljan trenutak? Tako manipulativna istraga, makar sa izborom trenutka kada su o njoj opet počeli da govore, sama sebe diskredituje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala