Češka: Rusija bi mogla da bude isključena iz tendera za završetak nuklearke „Dukovani“

© Depositphotos.com / Jag_czPrag
Prag - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2021
Pratite nas
Vicepremijer i ministar industrije i trgovine Češke Karel Havliček je upozorio da bi „umešanost“ ruskih specijalnih službi u eksplozije na skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine mogla negativno da se odrazi na učešće ruskih kompanija na tenderu za izgradnju novog enegetskog bloka nuklearke „Dukovani“.

„Stigle su ozbiljne informacije. Ukoliko bilo kakva takva aktivnost bude potvrđena, zasigurno će povući za sobom posledice“, rekao je on.

Havliček je podsetio da će odluku o stranim kompanijama koje će biti uključene na tender doneti češka vlada na osnovu podataka koje su specijalne službe pripremile na zahtev Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2021
Češkoj stigao odgovor iz Rusije: Znate dobro šta za ovim sledi
Kontraobaveštajna i obaveštajna služba zemlje već odavno insistiraju na uklanjanju ruskih kompanija iz konkursa. Kako se tvrdi, one bi mogle da predstavljaju potencijalnu pretnju nacionalnoj bezbednosti Češke.

Istovremeno, šef češke diplomatije Jan Hamaček izjavio je da će „slučaj Vrbjetice“ biti razmotren na sastanku ministara inostranih poslova zemalja Evropske unije 19. aprila.

„Obavestio sam naše ambasadore pri EU i NATO da izveste o slučaju Vrbjetice. U ponedeljak ću govoriti o tome i na sastanku ministara inostranih poslova EU“, napisao je on na svom Tviter nalogu.

Inače, češka vlada je 29. marta, na predlog Ministarstva industrije i trgovine, među kandidate za učešće na tenderu uključila rusku državnu korporaciju „Rosatom“, američko-kanadsku kompaniju „Vestinghaus“, francuski EDF i južnokorejsku KHNP.

Podsetimo, premijer Češke Andrej Babiš izjavio je ranije da Prag optužuje ruske specijalne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u Vrbjetici 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova je izjavio da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata. Takođe, Policija Češke objavila je ranije poternicu za državljanima Rusije Aleksandrom Petrovom i Ruslanom Boširovom koje London optužuje da su odgovorni za trovanje bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala