Američki mediji: „Admiral Nahimov“ može postati najmoćniji ratni brod na svetu

© Sputnik / Oleg LastochkinTeška nuklearna raketna krstarica "Admiral Nahimov" u bazi Severne flote Rusije
Teška nuklearna raketna krstarica Admiral Nahimov u bazi Severne flote Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2021
Pratite nas
U slučaju uspešne, ali dugotrajne modernizacije, teška nuklearna raketna krstarica „Admiral Nahimov“ mogla bi postati najmoćniji ratni brod u Ruskoj mornarici, a možda i na svetu, piše vojni analitičar Piter Sučiu u američkom listu „Nešnal interest“.
„Sve dobre stvari se događaju onima koji čekaju: posle preduzetih napora za modernizaciju 'Admiral Nahimov' će sigurno postati najmoćniji ratni brod u ruskoj mornarici, a možda i na svetu. Biće opremljen raznovrsnim radarima i senzorima, kao i različitim ofanzivnim i odbrambenim naoružanjem“, navodi Sučiu.

Autor sumnja u reči šefa Ujedinjene korporacije za brodogradnju (OSK) Alekseja Rahmanova, koji je prošlog leta rekao, da se uskoro očekuje kraj modernizacije krstarice.

„Ratni brod je, u stvari, više vremena proveo na modernizaciji nego na moru. Uzimajući u obzir nedavna kašnjenja, modernizacija bi mogla trajati više od deset godina. Iako je to, možda, odličan ratni brod i jedan od najmoćnijih na svetu, Rusiji još predstoji da ga porine u more i ko zna kada će se to zapravo dogoditi“, piše ekspert.
Teška nuklearna raketna krstarica Admiral Nahimov u Barencovom moru. - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2021
Upoznajte rusku krstaricu „Admiral Nahimov“ – okosnicu ruske vojne mornarice

Prošle nedelje je izvor u odbrambeno-industrijskom kompleksu saopštio, da će teška nuklearna raketna krstarica projekta 11442M (šifra „Orlan“) „Admiral Nahimov“ biti predata Ratnoj mornarici Rusije najranije 2023. godine.

Izgradnja broda je počela u maju 1983. godine na Baltijskom brodogradilištu, a već u decembru 1988. godine brod je ušao u sastav mornarice SSSR-a. Brod se prvobitno zvao „Kalinjin“, ali je 1992. godine preimenovan u čast poznatog ruskog admirala Pavla Nahimova, koji je porazio tursku flotu 1853. godine u Sinopu.

„Admiral Nahimov“ je 1997. godine modernizovan, ali zbog finansijskih poteškoća, koje je Rusija imala tih godina, remont se odugovlačio, tako da su radovi faktički započeti tek 2013. godine, navodi američki list. U okviru modernizacije krstarica će dobiti razne vrste projektila i hipersonične rakete „Cirkon“.

© SputnikAtomska krstarica „Admiral Nahimov“
Američki mediji: „Admiral Nahimov“ može postati najmoćniji ratni brod na svetu  - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2021
Atomska krstarica „Admiral Nahimov“

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala