Zapad ključa – ruska zastava se ne može zaustaviti!

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaOlimpijski krugovi u Kalinjingradu
Olimpijski krugovi u Kalinjingradu - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2021
Pratite nas
Nakon što je Ruski olimpijski komitet (ROK) ove nedelje predstavio uniformu tima, neki zapadni mediji eksplodirali su gnevnim porukama tvrdeći da se ruska trobojka jasno može videti na kompletu koji je predstavio Zasport.

Podsetimo, ruskim sportistima na Igrama u Tokiju ovog leta biće zabranjeno takmičenje pod nacionalnom zastavom i sa državnom himnom, kao rezultat sankcija koje je uvela Svetska antidoping agencija (VADA).

Pre tri meseca, Sportski arbitražni sud podržao je niz sankcija koje je uvela VADA zbog navodne manipulacije podacima u moskovskoj antidoping laboratoriji.

Sud je doneo odluku da se ruskim sportistima koji se takmiče na međunarodnim događajima, uključujući Svetsko prvenstvo i Olimpijske igre, zabrani upotreba nacionalnih simbola do decembra 2022. godine.

Stoga će ruski sportisti koji budu nastupali na Olimpijskim igrama u Tokiju i Zimskim igrama u Pekingu 2022. godine nastupati pod imenom „ROK“ (ROC), što je skraćenica za Ruski olimpijski komitet na engleskom jeziku.

Oficijelni sponzor ruskog nacionalnog tima, Zasport, u sredu je predstavio nove uniforme na kojima će umesto ruske zastave stajati logo „ROK“-a.

Ruski navijači - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2021
Nema „Kaćuše“? Nema problema!

Odeća koju su modeli i sportisti predstavili na reviji u Moskvi razbesnela je neke međunarodne sportske stručnjake zbog činjenice da je logo „ROK“-a baziran na tri plamena u bojama nacionalne zastave.

Kritika je izrečena i zbog kombinacije boja na odeći, jer sadržali bele, plave i crvene fragmente, nešto što su pojedini protumačili kao „džinovsku rusku zastavu“.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) rekao je da uniforma u potpunosti ispunjava zahteve koje je telo postavilo u vezi sa sankcijama VADA.

„Dizajn uniforme ROK za Olimpijske igre Tokio 2020. u skladu su sa utvrđenim i objavljenim smernicama za sprovođenje“, navedeno je iz MOK-a.

„Uniforme su odobrene na osnovu toga.“

Arbitražni sud u Lozani odlučio: Ni „Kaćuša“ ne može na Olimpijske igre

Rusija bez zastave i himne, ali sa prvim zlatom posle osam godina /video/

„Ukoliko ne bude bezbedno, otkazaćemo Olimpijske igre bez trunke razmišljanja“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala