Rama: Video sam dokument koji predviđa promenu granica na Zapadnom Balkanu

© AP Photo / Hektor PustinaEdi Rama
Edi Rama - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2021
Pratite nas
Albanski premijer Edi Rama potvrdio je postojanje mape u vezi sa promenom granica na Zapadnom Balkanu, prenosi Gazeta ekspres. Rama je rekao da je mapu video i pre nego što je pokazao slovenačkom kolegi Janezu Janši.

„Razgovarao sam s njim davno. Takođe sam video taj dokument koji je objavljen. Nemam komentar“, rekao je Rama u emisiji „Izbori 2021“, preneo je Kosovo onlajn.

Kako se vratila ideja o promeni granica na Balkanu?

U četvrtak je slovenački portal necenzurirano.si objavio dokument, koji navodno predlaže reviziju granice Kosova i Srbije, ujedinjenje Kosova bez severnog dela (dobio bi poseban status po uzoru na Južni Tirol) sa Albanijom, ujedinjenje delova Crne Gore i Severne Makedonije gde je većinsko albansko stanovništvo sa Albanijom, mogućnost otcepljenja Republike Srpske od Bosne i Hercegovine i njeno ujedinjenje sa Srbijom, kao i ujedinjenje delova zapadne Bosne sa Hrvatskom.

Iz Evropske unije je više puta rečeno da ne znaju za takav dokument.

Slovenački premijer Janez Janša, čija će zemlja predsedavati Evropskom unijom u drugoj polovini ove godine, naveo je da su tvrdnje o postojanju tog dokumenta akcije usmerene na „nanošenje štete Sloveniji u EU“.

„Slovenija ozbiljno traži rešenja za razvoj regiona i evropsku budućnost za zemlje zapadnog Balkana i upravo takvi spisi pokušavaju da spreče ovaj cilj“, objavio je na društvenim mrežama Janša.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala